Τρίτη , 16 Απρίλιος 2024

Μαμά και διατροφή: Βοηθάει το γάλα στην απώλεια βάρους;

Πιθανόν να έχετε ακούσει ότι η μείωση γαλακτοκομικών προϊόντων βοηθά στην απώλεια βάρους.

Αλλά οι ειδικοί στον τομέα της υγείας έχουν διαφορετική άποψη. Σύμφωνα με το Εθνικό Ινστιτούτο Διαβήτη, Πεπτικών και Νεφρικών Παθήσεων των ΗΠΑ είναι κοινός μύθος ότι η κατανάλωση γάλακτος πρέπει να μειωθεί εάν προσπαθείτε να χάσετε βάρος. Στην πραγματικότητα, οι ειδικοί υποστηρίζουν ότι το γάλα χαμηλών λιπαρών, μαζί με άλλα γαλακτοκομικά προϊόντα, παρέχουν απαραίτητα θρεπτικά συστατικά όπως ασβέστιο, βιταμίνη D και πρωτεΐνες χωρίς υπερβολικό κορεσμένο λίπος ή θερμίδες.

Πώς η κατανάλωση γάλακτος βοηθά στην απώλεια βάρους

Έχουν διεξαχθεί αρκετές μελέτες που αποδεικνύουν τα οφέλη του γάλακτος χαμηλών λιπαρών στην προσπάθεια απώλεια βάρους. Διαπιστώθηκε λοιπόν ότι η κατανάλωση τουλάχιστον τριών μερίδων γάλακτος χαμηλών λιπαρών βοηθά στη διαχείριση του βάρους.

Αυξάνει το αίσθημα του κορεσμού

Οι ειδικοί υγείας λένε ότι το αποβουτυρωμένο γάλα έχει λιγότερες θερμίδες και σας χορταίνει περισσότερο από άλλα ροφήματα όπως η σόδα ή το τσάι. Λόγω της περιεκτικότητάς του σε πρωτεΐνη, το γάλα δημιουργεί μια αίσθηση πληρότητας για μεγαλύτερο χρονικό δοάστημα με αποτέλεσμα να τρώτε λιγότερο.

Αυξάνει τον μεταβολισμό 

Σύμφωνα με τους ερευνητές, η κατανάλωση γάλακτος και όχι άλλων ενεργειακών ποτών αμέσως μετά την άσκηση, έχει ως αποτέλεσμα τη μεγαλύτερη ανάπτυξη μυϊκής μάζας, την απώλεια λίπους και την ενίσχυση της σωματικής δύναμης.

galaktokomika

Τι γάλα να επιλέξετε

Υπάρχουν ορισμένοι τύποι γάλακτος που συνιστώνται για τη διατήρηση του βάρους ή την απώλεια θερμίδων. Βεβαιωθείτε λοιπόν ότι είναι άπαχο καθώς το μη λιπαρό γάλα έχει μόνο 83 θερμίδες ανά φλιτζάνι ενώ ένα φλιτζάνι πλήρες γάλα έχει 150 θερμίδες. Εάν επιλέξετε μια εναλλακτική λύση γαλακτοκομικών προϊόντων, όπως το γάλα σόγιας, θα πρέπει να είναι χωρίς ζάχαρη. Παρόλο που το γάλα αμυγδάλου είναι ιδιαίτερα υγιεινό, ενδέχεται να αισθάνεστε πείνα αμέσως μετά την κατανάλωσή του.

Το κλειδί είναι να παραμείνετε ενυδατωμένες

Ανεξάρτητα από τον τύπο γάλακτος που επιλέγετε να καταναλώσετε στην προσπάθειά σας να χάσετε βάρος, πρέπει να το πίνετε με μέτρο και να ελέγχετε τις θερμίδες. Επίσης, πρέπει να σημειωθεί ότι το νερό δεν πρέπει να αντικαθίσταται από κανένα άλλο ρόφημα καθώς είναι το μοναδικό που θα σας κρατήσει σωστά ενυδατωμένες.

Πηγή: femina.in

 


Πηγή