Παρασκευή , 19 Απρίλιος 2024

Μαμά και διατροφή: Βοηθούν οι φράουλες στην απώλεια βάρους;

Οι φράουλες είναι πλούσιες σε βιταμίνες, μέταλλα, αντιοξειδωτικά και η κατανάλωσή τους έχει πολλά οφέλη για την υγεία. Τι ισχύει όμως με την απώλεια βάρους;  Βοηθούν οι φράουλες στο αδυνάτισμα;

Φράουλες και απώλεια βάρους

Οι φράουλες αποτελούνται κατά 91% από νερό και έχουν λίγες θερμίδες. Πιο συγκεκριμένα, ένα φλιτζάνι με φράουλες (150 γραμμάρια) έχει λιγότερες από 50 θερμίδες και περίπου 3 γραμμάρια φυτικές ίνες. Οι φράουλες έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε διαλυτές φυτικές ίνες οι οποίες είναι μαλακές, κολλώδεις και απορροφούν το νερό ώστε να σχηματιστεί στο πεπτικό σύστημα μια ουσία που μοιάζει με ζελέ.

Σύμφωνα με έρευνες, οι διαλυτές φυτικές ίνες παρατείνουν την αίσθηση κορεσμού, κάτι που βοηθάει στην απώλεια κιλών.  Συμπληρωματικά, έρευνες δείχνουν ότι έτσι και αλλιώς οι φράουλες έχουν συσχετιστεί με τις μειωμένες πιθανότητες αύξησης βάρους μακροπρόθεσμα.

Αν και οι φράουλες περιέχουν φυσικά σάκχαρα, η επίδρασή τους στον οργανισμό δεν είναι ο ίδια με αυτήν της επεξεργασμένης ζάχαρης που εμπεριέχεται στις σοκολάτες, τις καραμέλες, τα αναψυκτικά κ.α.

Πώς να εντάξετε τις φράουλες στη διατροφή σας

Οι φράουλες έχουν την τιμητική τους την άνοιξη και μπορείτε ήδη να τις βρείτε στους πάγκους της λαϊκής, στα μανάβικα και στα σούπερ μάρκετ. Οι τρόποι για να τις εντάξετε στη διατροφή σας είναι πολλοί.

Αρχικά, μπορείτε να τις φάτε σκέτες ως ενδιάμεσο σνακ. Μην ξεχνάτε ότι σύμφωνα με τις οδηγίες των ειδικών, πρέπει να καταναλώνουμε τουλάχιστον 4 μερίδες φρούτα καθημερινά.  Μπορείτε να τρώτε κάθε μέρα φράουλες, χωρίς να είστε ιδιαίτερα αυτηροί με την ποσότητα, εκτός και αν έχετε διαβήτη, οπότε θα πρέπει να προσέχετε λίγο παραπάνω τις μερίδες για να έχετε υπό έλεγχο τα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα.

Άλλος τρόπος να εντάξετε τις φράουλες στο καθημερινό και βρόμη ή ακόμα και να τις εντάξετε σε διάφορα σνακ.

Πηγή φωτογραφίας: Unsplash.com / Olga Kudriavtseva

Τι να αποφύγετε

Αν και οι φρέσκες φράουλες είναι πολύ υγιεινές και θρεπτικές, δεν ισχύει το ίδιο και για τρόφιμα και ροφήματα με γεύση φράουλα. Για παράδειγμα το σιρόπι φράουλας, η μαρμελάδα κτλ είναι περιέχουν μεγάλη ποσότητα ζάχαρης. Οι συσκευασμένες φρουτοσαλάτες με φράουλες, συνήθως περιέχουν επίσης ζάχαρη, η οποία όχι μόνο προσθέτει θερμίδες αλλά έχει συσχετιστεί και με τον αυξημένο κίνδυνο για καρδιαγγειακά νοσήματα.

Πηγή: healthline.com


Πηγή