Τρίτη , 23 Απρίλιος 2024

Μαμά και διατροφή: Εννέα αντιγηραντικές τροφές και τα οφέλη τους

“Είμαστε ό,τι τρώμε” λέει η γνωστή ρήση και είναι πέρα για πέρα αληθές. Οι τροφές που καταναλώνουμε καθημερινά επηρεάζουν όχι μόνο την υγεία του οργανισμού μας, αλλά και την επιδερμίδα μας.

Μεγαλώνοντας, το δέρμα χάνει τη σφριγιλότητά του και τα σημάδια του χρόνου είναι ακόμα πιο εμφανή. Στο εμπόριο μπορείτε να βρείτε διάφορες αντιγηραντικές κρέμες – ή ακόμα και να φτιάξετε μόνες σας (δείτε εδώ πώς)-, το πρώτο και πιο σημαντικό όμως που έχετε να κάνετε είναι να προσέξετε τη διατροφή σας.

Οι τροφές πλούσιες σε αντιοξειδωτικά, καλά λιπαρά, νερό και θρεπτικά συστατικά έχουν ευεργετικά οφέλη για το δέρμα και μπορούν να επιβραδύνουν τη γήρανση. Ας δούμε όμως ποιες είναι οι top αντιγηραντικές τροφές που δεν πρέπει να λείπουν από τη διατροφή σας.

1. Κόκκινες πιπεριές

Οι πιπεριές περιέχουν αντιοξειδωτικά τα οποία έχουν αντιγηραντικές ιδιότητες. Επιπλέον, είναι πλούσιες σε βιταμίνη C, η οποία συμβάλλει στην παραγωγή του κολλαγόνου, αλλά και καρετονοειδή. Τα καρετονοειδή έχουν αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες και προστατεύουν το δέρμα από την ακτινοβολία του ήλιου και όχι μόνο.

2. Παπάγια

Η παπάγια είναι πολύ καλή πηγή βιταμινών, μετάλλων και αντιοξειδωτικών που βελτιώνουν την ελαστικότητα του δέρματος και επιβραδύνουν την εμφάνιση ρυτίδων. Επίσης, η παπάγια περιέχει ένα ένζυμο που λέγεται παπαΐνη η οποία έχει αντιγηραντικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες και χρησιμοποιείται σε πολλά προϊόντα ομορφιάς.

3. Μύρτιλα

Πηγή φωτογραφίας: pexels.com / photo credits: Brigitte Tohm

Γνωστά και ως blueberries, τα μύρτιλα είναι πλούσια σε βιταμίνη Α και C και ισχυρά αντιοξειδωτικά που προστατεύουν το δέρμα και αποτρέπουν την απώλεια του κολαγόνου.

4. Μπρόκολο

Ένα ακόμα λαχανικό με αντιγηραντική δράση. Το μπρόκολο είναι εξαιρετική πηγή βιταμίνης C και Κ, φυτικών ινών, φολικού οξέως, λουτεΐνης, ασβεστίου και αντιοξειδωτικών. Η βιταμίνη C που περιέχει, όπως αναφέρουμε και παραπάνω, είναι πολυτιμη για το δέρμα καθώς συμβάλλει στην παραγωγή του κολλαγόνου.

5. Σπανάκι

Το σπανάκι περιέχει μία πληθώρα θρεπτικών συστατικών, ευεργετικά για όλο το σώμα. Μεταξύ άλλων, είναι πλούσιο σε βιταμίνη Α, η οποία είναι απαραίτητη για την υγεία των μαλλιών και του δέρματος, και βιταμίνη Κ που σύμφωνα με έρευνες συμβάλλει στη μείωση των φλεγμονών των κυττάρων.

6. Ξηροί καρποί

Οι ξηροί καρποί είναι πολύ καλή πηγή βιταμίνης Ε, η οποία προστατεύει το δέρμα από τις βλαβερές ακτίνες του ήλιου και βοηθάει στην επιδιόρθωση του ιστού του δέρματος. Επιπλέον, περιέχουν ωμέγα-3 λιπαρά οξέα τα οποία δίνουν λάμψη στην επιδερμίδα.

7. Αβοκάντο

antigirantikes trofes 2

Πηγή φωτογραφίας: pexels.com/ photo credits: Daria Shevtsova

Το αβοκάντο είναι ένα φρούτο με μεγάλη διατροφική αξία. Η συχνή κατανάλωσή του έχει οφέλη, όχι μόνο για την επιδερμίδα, αλλά και για την υγεία του οργανισμού γενικότερα. Είναι πλούσιο σε βιταμίνες Κ, C, E και Α, βιταμίνες του συμπλέγματος Β και κάλιο.

Διαβάστε επίσης: Tips για μαμάδες: 5 σπιτικές μάσκες προσώπου με αβοκάντο για λαμπερή επιδερμίδα

8. Γλυκοπατάτα

Οι γλυκοπατάτες περιέχουν σίδηρο, βιταμίνες C και E και ένα αντιοξειδωτικό που ονομάχεται β-καροτίνη. Η β-καροτίνη μετατρέπεται στον οργανισμό σε βιταμίνη Α, η οποία συμβάλλει στην αποκατάσταση της ελαστικότητας του δέρματος.

9. Ρόδι

Το ρόδι αποτελεί μία από τις καλύτερες αντιγηραντικές τροφές και σύμφωνα με έρευνες συμβάλλει στη μακροζωία του ογανισμού. Οι κόκκινοι σπόροι του περιέχουν ουρολιθίνη Α, η οποία προστατεύει τα μυϊκά κύτταρα από τη γήρανση.

Πηγή: healthiline.com


Πηγή