Παρασκευή , 19 Απρίλιος 2024

Μαμά και διατροφή: Πέντε μύθοι για την απώλεια βάρους

Όλοι λίγο πολύ έχουμε βρεθεί στη θέση που θέλουμε να χάσουμε μερικά κιλά.  Όταν συμβαίνει αυτό προσέχουμε τη διατροφή μας λίγο παραπάνω, καταναλώνουμε μικρότερες μερίδες και ακολουθούμε ευλαβικά όλα αυτά που θεωρούνται «must» για την απώλεια βάρους.

Είναι όμως όλα αλήθεια; Η απάντηση είναι «όχι» και μάλιστα, κάποια από αυτά, όπως θα δείτε και παρακάτω, έχουν τα αντίθετα αποτελέσματα.

«Οι τροφές πλούσιες σε υδατάνθρακες πρέπει να κοπούν μαχαίρι»

Οι υδατάνθρακες δεν παχαίνουν, σε αντίθεση με ό,τι μπορεί να νομίζουν οι περισσότεροι. Ωστόσο, τα τρόφιμα που είναι πλούσια σε υδατάνθρακες θεωρούνται «επικίνδυνοι» σε μία διαδικασία της απώλειας βάρους, κυρίως λόγω της επεξεργασίας που υπόκεινται και η οποία συνήθως συνεπάγεται στην υπερκατανάλωσή τους.

«Όλες οι θερμίδες έχουν την ίδια αξία»

Οι θερμίδες είναι μονάδα μέτρησης της ενέργειας. Όλες οι θερμίδες έχουν το ίδιο περιεχόμενο ενέργειας. Αυτό, ωστόσο, δε σημαίνει ότι όλες οι πηγές θερμίδων έχουν την ίδια επίδραση στο σωματικό βάρος. Για παράδειγμα, οι θερμίδες που προέρχονται από μία τροφή πλούσια σε πρωτεΐνη, θεωρούνται καλύτερες ποιοτικά με  τις θερμίδες που περιέχουν οι τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε «κακά» λιπαρά και πάει λέγοντας.

«Το βραδινό γεύμα παχαίνει»

Όπως εξηγεί η διατροφολόγος Ευσταθία Παπαδά, πρόκειται για έναν ακόμη διατροφικό μύθο και αυτό γιατί η αποχή από το βραδινό γεύμα έχει σαν συνέπεια την πολύωρη νηστεία μέχρι το πρωινό γεύμα, οδηγώντας έτσι σε μείωση των επιπέδων του σακχάρου στο αίμα. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να αυξάνεται το αίσθημα της πείνας μέχρι το επόμενο πρωί με αποτέλεσμα να επιθυμείτε την κατανάλωση ενός μεγάλου πρωινού.

Διαβάστε επίσης: Βραδινό για όλη την οικογένεια: Προτάσεις για μία εβδομάδα

«Το νερό αδυνατίζει»

Όχι, το νερό δεν μπορεί να κάνει θαύματα. Σίγουρα πάντως η επαρκής κατανάλωσή του, συμβάλλει στην υγεία του οργανισμού και μπορεί να μειώσει την αίσθηση της πείνας ή της λιγούρας.

«Προτιμήστε τα προϊόντα χωρίς ζάχαρη και λιπαρά»

Μπορεί να θεωρούνται πιο διαιτητικά, δεν πρέπει όμως να ξεχνάμε ότι και αυτά έχουν θερμίδες, συνεπώς η αλόγιστη κατανάλωσή τους, όχι μόνο δε θα επιφέρει την πολυπόθητη απώλεια κιλών, αλλά θα έχει και αντίθετα αποτελέσματα.


Πηγή