Παρασκευή , 29 Μάρτιος 2024

Μαμά και διατροφή: Πόσο ψωμί μπορείτε να τρώτε αν θέλετε να χάσετε βάρος

Όταν ξεκινάτε δίαιτα ή διατροφή το πρώτο που θα περιορίσετε είναι το ψωμί καθώς έχει ενοχοποιηθεί για αύξηση του βάρους. Σωστά;

Στην πραγματικότητα όμως το ψωμί είναι βασική πηγή υδατανθράκων, οι οποίοι πρέπει να αποτελούν το 50–60% των θερμίδων που λαμβάνουμε ημερησίως.

Το ψωμί περιέχει συστατικά που όταν απορροφώνται από τον οργανισμό προκαλούν έκκριση ινσουλίνης. Η συγκεκριμένη ορμόνη είναι ορεξιογόνος και λιπογόνος. Δηλαδή όταν τρώτε πολλούς υδατάνθρακες και δεν χορταίνετε εύκολα, θέλετε μεγαλύτερη ποσότητα και ορμονικά δημιουργείται το υπόβαθρο για ευκολότερη αποθήκευση και δυσκολότερη κινητοποίηση του σωματικού μας λίπους.

Είναι κακό να τρώτε ψωμί κάθε μέρα;

Το ψωμί (και τα άλλα προϊόντα σιτηρών) δίνουν ενέργεια στον οργανισμό. Περιέχουν επίσης βιταμίνες της ομάδας Β, μέταλλα και διαιτητικές ίνες. Οι βιταμίνες Β βοηθούν στη ρύθμιση του μεταβολισμού και του νευρικού συστήματος. Τα μέταλλα, όπως ο σίδηρος και το μαγνήσιο, βελτιώνουν το ανοσοποιητικό σύστημα και διατηρούν τα επίπεδα οξυγόνου στο αίμα. Οι διαιτητικές ίνες είναι απαραίτητες για την υγεία του εντέρου. Συμπεριλάβετε μια μεγάλη ποικιλία προϊόντων ψωμιού και άλλων δημητριακών στη διατροφή σας για να μεγιστοποιήσετε τα διατροφικά οφέλη αυτών των τροφίμων.

Το ζητούμενο είναι η επιλογή του σωστού ψωμιού.Το ψωμί στο σούπερ μάρκετ που πωλείται σε σακούλα έχει συχνά πρόσθετα σάκχαρα, συντηρητικά, βελτιωτικά ζύμης ενώ το ψωμί που αγοράζεται σε ένα μικρό, τοπικό αρτοποιείο ή φτιάχνεται στο σπίτι, είναι σαφώς πιο υγιεινό.

Πόσες φέτες ψωμιού μπορείτε να τρώτε την ημέρα;

Αρχικά θα πρέπει να σημειωθεί ότι δεν χρειάζεται να τρώτε ψωμί καθημερινά για να παραμείνετε υγιείς ή χορτάτοι. Οποιαδήποτε δημητριακά είναι ικανά να καλύψουν ανάγκες σας σε θρεπτικά συστατικά. Για όλα τα δημητριακά, το μέγεθος της μερίδας που συστήνεται είναι περίπου 30 γρ. Μία φέτα ψωμί θεωρείται μία μερίδα, αλλά, προφανώς, δεν είναι όλες οι φέτες ψωμιού 30 γρ.

Ένας γενικός κανόνας είναι μία φέτα ψωμί στο γεύμα, ωστόσο η ακριβής ποσότητα τόσο του ψωμιού, όσο και των άλλων υδατανθράκων, καθορίζονται με βάση τις ανάγκες και τις ιδιαιτερότητες κάθε οργανισμού.

Μια πρακτική λύση είναι να ζυγίσετε κάθε φέτα σε μια ζυγαριά φαγητού. Εάν τρώτε συσκευασμένο ψωμί, διαβάστε προσεκτικά τις ετικέτες, όχι μόνο για πληροφορίες σχετικά με το μέγεθος της μερίδας, αλλά και για τις διατροφικές διαφορές μεταξύ των εμπορικών σημάτων και των τύπων ψωμιού. Για παράδειγμα, ορισμένες μάρκες ψωμιού περιέχουν 12 γραμμάρια υδατάνθρακες ανά φέτα, ενώ άλλες περιέχουν 18 γραμμάρια. Ομοίως, μια ποικιλία ψωμιού μπορεί να περιέχει περισσότερες φυτικές ίνες ή λιγότερη πρόσθετη ζάχαρη από μια άλλη.

epitrepetai to psomi sti diaita2

Πώς θα περιορίσετε την κατανάλωση ψωμιού

  • Αποφύγετε την κατανάλωση ψωμιού, με γεύματα τα οποία διαθέτουν αμυλούχους υδατάνθρακες, όπως το ρύζι, τα ζυμαρικά, οι πατάτες, τα δημητριακά.
  • Περιορίστε την ποσότητα ψωμιού τρώγοντας συγκεκριμένη ποσότητα την ώρα του φαγητού, κι όχι τσιμπολογώντας.
  • Προτιμήστε το ψωμί ολικής, σίκαλης ή πολύσπορο καθώς προκαλεί πιο εύκολα κορεσμό.

Με πληροφορίες από το eatthis.com


Πηγή