Πέμπτη , 25 Απρίλιος 2024

Μαμά και διατροφή: Τα καλύτερα λαχανικά του καλοκαιριού για απώλεια βάρους

Τους καλοκαιρινούς μήνες υπάρχει πληθώρα φρούτων και λαχανικών εποχής και εάν θέλετε να χάσετε βάρος, αυτοί είναι και οι πιο ισχυροί «σύμμαχοί» σας. Από τα πιο δημοφιλή καλοκαιρινά φρούτα που έχουν χαμηλή θερμιδική αξία είναι το καρπούζι, το πεπόνι, τα κεράσια, το ροδάκινο, το βερίκοκο και τα μύρτιλα.

Όσον αφορά τα λαχανικά, έχουμε το εξής: 

Αγγούρι

Το αγγούρι χρησιμοποιείται σε σαλάτες, σε σνακ, το τρώμε σκέτο και είναι ένα από τα πιο δημοφιλή λαχανικά για το καλοκαίρι. Ο λόγος; Έχει ουδέτερη γεύση, αρέσει σε όλους και είναι δροσερό. Το αγγούρι έχει υψηλή περιεκτικότητα σε νερό και είναι πλούσιο σε φυτικές ίνες που προκαλούν τον κορεσμό.

Επίσης, το αγγούρι ανήκει σε εκείνα τα τρόφιμα που έχουν μηδενικές θερμίδες. Ένα τρόφιμο έχει μηδενικές θερμίδες όταν οι θερμίδες που «καίει» ο οργανισμός κατά την πέψη του, είναι περισσότερες από τις θερμίδες που έχει το ίδιο το τρόφιμο. Άλλα τρόφιμα που ανήκουν σε αυτήν την κατηγορία είναι οι πιπεριές, τα καρότα και τα σταυρανθή λαχανικά.

Κολοκυθάκια

Τα 100 γραμμάρια κολοκύθια έχουν μόλις 16 θερμίδες. Είναι επίσης πλούσια σε βιταμίνη C, λουτεΐνη και ζεαξανθίνη, βιταμίνη Α και μαγγάνιο. Μπορείτε να αξιοποιήσετε τα κολοκυθάκια σε πληθώρα συνταγών όπως σε ομελέτες, σνακ ή ακόμα και σε φαγητά κατσαρόλας.

Πηγή φωτογραφίας: Unsplash.com / Jason Briscoe

Φρέσκος αρακάς

Μπορούμε να βρούμε φρέσκο αρακά καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους, το καλοκαίρι όμως μπορούμε να βρούμε φρέσκο που είναι πάντα νοστιμότερος και πιο υγιεινός. Ο αρακάς περιέχει βιταμίνη Α, βιταμίνη Κ, βιταμίνες του συμπλέγματος Β, καρετονοειδή και πολυφαινόλες. Δεν περιέχει λιπαρά γεγονός που τον κάνει να έχει χαμηλή θερμιδική αξία, και είναι πλούσιος σε φυτικές ίνες.

Καλαμπόκι

Το καλαμπόκι έχει υψηλή περιεκτικότητα σε νερό, λίγες θερμίδες και θεωρείται ένα αμυλούχο λαχανικό. Είναι πλούσιο σε βιταμίνες και μέταλλα ωστόσο ξεχωρίζει για την υψηλή περιεκτικότητά του σε φολικό οξύ που είναι απαραίτητο για τον μεταβολισμό των πρωτεϊνών.

Δείτε παρακάτω μία εύκολη συνταγή για καλαμπόκι με τυρί και πιπεριές. 

Αγκινάρα

Μία αγκινάρα μεσαίου μεγέθους έχει 7 γραμμάρια φυτικών ινών. Έχει λίγες θερμίδες και επίσης θεωρείται ένα τρόφιμο με πολλά οφέλη για τον οργανισμό.

Με πληροφορίες από eatthis.com


Πηγή