Πέμπτη , 28 Μάρτιος 2024

Μαμά, ποιος είναι ο Άγιος Βαλεντίνος;

Η έννοια της αγάπης αλλά και των σχέσεων είναι θέματα που οι γονείς πρέπει να συζητήσουν με τα παιδιά τους στην κατάλληλη ηλικία.

«Μιλώντας στα παιδιά για την αγάπη με αφορμή την Ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου χρειάζεται προσοχή, καθώς μπορεί να προκληθεί σύγχυση επειδή η λέξη “αγάπη” χρησιμοποιείται με τόσους πολλούς τρόπους για να εκφράσει τόσα πολλά διαφορετικά πράγματα», λέει ο Judith Myers-Walls, ομότιμος καθηγητής Αναπτυξιολογίας.

Σύμφωνα με τον ίδιο, οι ενήλικες μπορούν να βοηθήσουν τα παιδιά να εξερευνήσουν τρόπους να μοιραστούν τα συναισθήματα με τα αντικείμενα του θαυμασμού τους χωρίς να δώσουν λανθασμένες εντυπώσεις ή να διακινδυνεύσουν να ρεζιλευτούν.

Αλλά για να γίνει αυτό θα πρέπει να εξηγήσετε στα παιδιά τι είναι ο Αγιος Βαλεντίνος, τι συμβολίζει και γιατί τον τιμούμε.

Ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου: Πώς καθιερώθηκε

Η ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου ξεκίνησε ως ο λειτουργικός εορτασμός ενός ή περισσότερων Χριστιανών μαρτύρων που ονομάζονταν Βαλεντίνοι. Πολλές ιστορίες μαρτυρίων δημιουργήθηκαν για διάφορους Βαλεντίνους οι οποίες έλαβαν χώρα 14 Φεβρουαρίου και προστέθηκαν αργότερα στους βίους των αγίων[1]. Μια δημοφιλής αγιογραφική αναφορά του Αγίου Βαλεντίνου της Ρώμης αναφέρει ότι φυλακίστηκε επειδή πάντρευε στρατιώτες οι οποίοι απαγορεύονταν να παντρευτούν Χριστιανές, καθώς ο χριστιανισμός ήταν υπό διωγμό στη Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία. Σύμφωνα με το θρύλο, κατά τη φυλάκισή του, θεράπευσε την κόρη του φύλακά του, Αστέριου. Ένα καλλωπιστικό στοιχείο της ιστορίας αναφέρει ότι πριν την εκτέλεσή του της έγραψε ένα γράμμα υπογράφοντας «ο Βαλεντίνος σου». Σήμερα, η ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου είναι επίσημη γιορτή στην Αγγλικανική κοινότητα και στη Λουθηρανική εκκλησία.

Η ημέρα συσχετίστηκε με την ημέρα των ερωτευμένων από τον Τζέφρι Τσόσερ στον ύστερο Μεσαίωνα, όταν άκμαζε η κουλτούρα του ιπποτικού έρωτα.

Πώς να μιλήσετε στα παιδιά για την ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου

Ακολουθούν ορισμένες προτάσεις για συγκεκριμένες ηλικιακές ομάδες:

Μικρά παιδιά

Όταν μιλάτε για αγάπη στα μικρά παιδιά, φαίνεται πιο κατάλληλο να τονίσετε την ιδέα της αγάπης της ανθρωπότητας. «Οι γονείς και οι δάσκαλοι μπορούν να ενθαρρύνουν αυτά τα παιδιά να δείξουν αγάπη και καλοσύνη σε όλα τα παιδιά της τάξης και σε όλους τους ανθρώπους που συναναστρέφονται», λέει ο Myers-Walls.

Παιδιά Δημοτικού

Αυτή η ηλικιακή ομάδα αρχίζει να εστιάζει περισσότερο στις σχέσεις μεταξύ φίλων. Τα συναισθήματα, θετικά ή αρνητικά, είναι πιο έντονα σε αυτή την ηλικία. Γνωρίζουν πολύ καλά τις ρομαντικές σχέσεις και μπορεί ήδη να έχουν νιώσει το πρώτο τους σκίρτημα. «Ωστόσο, πολύ εύκολα ντρέπονται για αυτά τα συναισθήματα, οπότε οι γονείς θα πρέπει να αποφεύγουν τα πειράγματα» λέει ο κ. Myers-Wall. Ο καλύτερος τρόπος είναι να μιλήσετε απλά και κατανοητά εφόσον βέβαια σας ρωτήσουν.

Έφηβοι

Σε αυτή τη φάση, οι έφηβοι προφανώς και δεν θα απευθυνθούν να ζητήσουν τα …φώτα σας. Γνωρίζουν πολύ καλά τι σημαίνει η ημέρα αυτή κι ίσως έχουν φροντίσει να στείλουν μια κάρτα ή ένα λουλούδι στο άτομο που τους ενδιαφέρει.Πολλοί έφηβοι βιώνουν έντονες συναισθηματικές διακυμάνσεις και η ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου μπορεί να μεγεθύνει αυτά τα συναισθήματα. Σύμφωνα με τον κ. Myers-Walls οι γονείς πρέπει να είναι διαθέσιμοι να ακούνε τους εφήβους και να βλέπουν το πώς αισθάνονται.

Πηγές: purdue.edu  / wikipedia.org


Πηγή