Παρασκευή , 29 Μάρτιος 2024

Μανιτάρια στην εγκυμοσύνη: είναι ασφαλή ή όχι;

Όταν μαγειρεύονται τα μανιτάρια είναι τόσο νόστιμα και κανείς δεν μπορεί να αντισταθεί σε μια τους μπουκιά. Μπορούν να προστεθούν σε μια σαλάτα, στην πίτσα, σε μια μακαρονάδα ή να καταναλωθούν σε ένα σάντουιτς ή ψητά με λάδι και λεμόνι.

Τα φρέσκα μανιτάρια είναι ακόμη πιο νόστιμα, καθώς έχουν λίγες θερμίδες και έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες.

Μπορούν όμως τα μανιτάρια να καταναλωθούν κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης; Δείτε όλα όσα βρήκαμε στο Momjunction.com και στο άρθρο που υπογράφει η Rebecca Malachi.

Μπορούν οι έγκυες να φάνε μανιτάρια;

Ναι, είναι ασφαλές να καταναλώνετε μανιτάρια κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, αλλά θα πρέπει να αποφύγετε τα ακατέργαστα μανιτάρια καθώς είναι καρκινογόνα.

Επίσης, δεν είναι όλα τα μανιτάρια βρώσιμα, και είναι σημαντικό να γνωρίζετε τη διαφορά.

Τα μαγειρεμένα ή αποξηραμένα μανιτάρια είναι καλά καθώς είναι εξαιρετικά θρεπτικά και είναι πλούσια σε βιταμίνες, μέταλλα και ιχνοστοιχεία.

Μανιτάρια: τα οφέλη στην εγκυμοσύνη

  • Είναι φυσική πηγή του συμπλέγματος Β
  • περιέχουν βιταμίνη D
  • είναι πλούσια σε πρωτεΐνες
  • είναι πλούσια σε φυτικές ίνες
  • είναι μια εξαιρετική πηγή σιδήρου
  • περιέχουν αντιοξειδωτικά ενισχύοντας το ανοσοποιητικό σύστημα

Ποια είναι η διατροφική αξία των μανιταριών;

Ανά 100 γραμμάρια η διατροφική τους αξία είναι η εξής:

  • Θερμίδες: 22 kcal
  • Υδατάνθρακες: 3.26g
  • Πρωτεΐνη: 3.09g
  • Φυτικές ίνες: 1g
  • Λίπη: 0,34g
  • Βιταμίνη C: 2,1 mg
  • Φολικό οξύ: 17mcg
  • Κάλιο: 318 mg
  • Ασβέστιο: 3mg
  • Σίδερο: 0,5 mg
  • Μαγνήσιο: 9 mg
  • Ψευδάργυρος: 0,52 mg
  • Φώσφορος: 86mg

Ποια μανιτάρια μπορείτε να φάτε;

Μπορείτε να καταναλώσετε τα άστρα καλλιεργούμενα, τα πλευρώτους, τα προτσίνι, τα προτομπέλο, τις τρούφες, τα σιτάκε και τις κανθαρέλες.


Πηγή