Παρασκευή , 26 Απρίλιος 2024

Μεγαλώνοντας ένα γενναιόδωρο παιδί

Σε αυτήν την ηλικία τα παιδιά γίνονται ακόμα πιο κοινωνικά. Η φιλία αρχίζει να αποκτά σημασία για αυτά και τα ομαδικά παιχνίδια είναι μία αγαπημένη δραστηριότητα.

Αυτό σημαίνει ότι στην ηλικία πια των τριών, τεσσάρων ετών, μαθαίνουν πώς να συνυπάρχουν με άλλα παιδάκια και υπάρχουν στιγμές που θα είναι δοτικά, γενναιόδωρα και θα μοιράζονται τα παιχνίδια τους. Ωστόσο, ο εγωισμός τους είναι ακόμα αρκετά ισχυρός σε αυτήν την ηλικία και η συμπεριφορά που αναφέρουμε παραπάνω ίσως να μην τόσο συχνή όσο θα θέλατε.

Τα καλά νέα είναι ότι μπορείτε κι εσείς με τη δική σας συμπεριφορά να συμβάλλετε στο να γίνει το παιδί σας γενναιόδωρο μεγαλώνοντας. Τι μπορείτε να κάνετε λοιπόν;

Δώστε το καλό παράδειγμα
Τα παιδιά σε αυτήν την ηλικία επηρεάζονται και μιμούνται τη συμπεριφορά των γονιών τους. Δείξτε του με πράξεις τι σημαίνει γενναιοδωρία και να μοιράζεσαι. Ρωτήστε το εάν θέλει μία μπουκιά από το σάντουιτς σας ή ζητήστε του να συμμετέχει σε μία δραστηριότητα που κάνετε στο σπίτι όπως το μαγείρεμα ή το άπλωμα των ρούχων.

Συζητήστε μαζί του για τις ανάγκες και τα “θέλω” των άλλων
Τα παιδιά εκφράζουν την επιθυμία τους και συχνά απαιτούν να γίνει πραγματικότητα. Την επόμενη φορά που το μικρό σας θα ζητήσει ένα γλυκό, παιχνίδι ή μία βόλτα, ρωτήστε το τι νομίζει ότι μπορεί να θέλει ο μπαμπάς ή κάποιο άλλο μέλος της οικογένειας.

Δείξτε του ότι το να μοιράζεται είναι το φυσιολογικό
Μπορείτε να καλλιεργήσετε στο παιδί σας τη θέληση να μοιράζεται, με την ίδια σας τη συμπεριφορά, αλλά και με τη συζήτηση.  Ίσως δυσκολευτεί στην αρχή, αλλά μπορείτε να του εξηγήσετε ότι δίνοντας ένα παιχνίδι σε κάποιο άλλο παιδί, δεν σημαίνει ότι το χαρίζει για πάντα. Επίσης, όπως αυτό δίνει το παιχνίδι του, έτσι και θα μπορεί να παίξει με κάποιο άλλο παιχνίδι ενός άλλου παιδιού.

Επιβραβεύστε το όταν μοιράζεται
Όπως αναφέρουμε και παραπάνω, σε αυτήν την ηλικία που το παιδί έτσι και αλλιώς κοινωνικοποιείται περισσότερο, θα υπάρξουν κάποιες στιγμές γενναιοδωρίας. Επιβραβεύστε αυτήν του συμπεριφορά και ασυναίσθητα το μικρό σας θα συνειδητοποιήσει ότι κάνει κάτι καλό.

Παρακινήστε το να παίζει με άλλα παιδιά
Ο καλύτερος τρόπος για να μάθει ένα παιδί να μοιράζεται και να γίνει γενναιόδωρο είναι μέσα από τα παιχνίδι. Η διάδραση με τα άλλα παιδιά και οι πρώτες φιλίες θα του διδάξουν σπουδαία πράγματα και η συνύπαρξη και το νοιάξιμο, είναι μερικά από αυτά.

Πηγή: babycenter.com

 


Πηγή