Σάββατο , 20 Απρίλιος 2024

Μεγαλώνοντας παιδιά που είναι ενάντια στον ρατσισμό (vids)

Στις 25 Μαΐου, ο 46χρονος George Floyd έχασε τη ζωή του όταν ένας αστυνομικός ονοματι Derek Chauvin, εντελώς απρόκλητα και ψυχρά τον δολοφόνησε πατώντας του το λαιμό για 8 ολόκληρα λεπτά και 46 δευτερόλεπτα. Η δολοφονία του καταγράφηκε σε βίντεο το οποίο έκανε το γύρο του διαδικτύου. Τις τελευταίες μέρες, πολλές πόλεις της Αμερικής έχουν μετατραπεί σε εμπόλεμη ζώνη με χιλιάδες κόσμο να διαδηλώνει φωνάζοντας τα συνθήματα «I can’t breathe» και «Black Lives Matter».

Τα συνθήματα αυτά κατακλύζουν και τα social media. Χθες, εκατομμύρια χρήστες από κάθε γωνιά του πλανήτη, ανέβασαν μαύρες φωτογραφίες, μαυρίζοντας έτσι το timeline του Instagram. Η μέρα χαρακτηρίστηκε ως Blackout Tuesday εις ένδειξη διαμαρτυρίας για τα φαινόμενα ρατσισμού.

Ο ρατσισμός δυστυχώς υπάρχει ακόμα γύρω μας και περιστατικά σαν αυτό μας κάνουν να το συνειδητοποιήσουμε με τον πιο σκληρό τρόπο. Δεν πρέπει να ξεχνάμε όμως ότι ρατσιστές, δεν γεννιόμαστε. Γινόμαστε. Η οικογένεια είναι αυτή που μαθαίνει τις αρχές και αξίες σε ένα παιδί και παίζει καθοριστικό ρόλο στη διαμόρφωση του χαρακτήρα του.

Πώς μπορούμε να μεγαλώσουμε παιδιά που θα σέβονται τη διαφορετικότητα;

Αυτό είναι κάτι που καλλιεργείται σταδιακά στη συνείδηση των παιδιών μέσα από τις συζητήσεις και φυσικά από τη δική μας συμπεριφορά.

Μιλήστε στα παιδιά για τον ρατσισμό

Τα παιδιά αντιλαμβάνονται τι συμβαίνει γύρω τους ακόμα και εάν δεν μπορούν να κατανοήσουν τους λόγους για τους οποίους συμβαίνει. Μιλήστε στα παιδιά σας για τον ρατσισμό. Εξηγήστε τους τι σημαίνει η συγκεκριμένη έννοια και ότι αντίθετα από ό,τι πρεσβεύει ένας ρατσιστής, όλοι οι άνθρωποι είμαστε ίσοι και πρέπει να σεβόμαστε ο ένας τον άλλον.

Δείτε ταινίες κατά του ρατσισμού

Υπάρχουν αρκετές παιδικές ταινίες με μηνύματα κατά του ρατσισμού που αξίζει να δείτε με τα παιδιά σας. Παρακάτω σας παραθέτουμε μερικές.

«Ένα Τρίγωνο στη Χώρα των Κύκλων»

 

«Swing of Change»

 

«Στη Ζυμαροχώρα»

 

Γίνετε πρότυπο

Πολλές φορές οι πράξεις μιλούν πιο δυνατά από τις λέξεις. Η δική σας συμπεριφορά είναι αυτή που θα δώσει το παράδειγμα στο παιδί σας.

Προετοιμάστε το παιδί σας για πράγματα που μπορεί να ακούσει

Τα παιδιά δέχονται ερεθίσματα από παντού. Στο σχολείο ενδέχεται να ακούσουν ρατσιστικές εκφράσεις από άλλα παιδιά για αυτό καλό είναι να τα προετοιμάσουμε όσο καλύτερα μπορούμε.


Πηγή