Πέμπτη , 25 Απρίλιος 2024

Με ποια αντανακλαστικά γεννιούνται τα μωρά;

Το μωρό γεννιέται με ένα σύνολο σημαντικών έμφυτων συμπεριφορών που το βοηθούν στις βασικές του ανάγκες.

Πολλά από αυτά τα αντανακλαστικά θα εξαφανιστούν μέσα στους πρώτους 6 μήνες. Δείτε ποια είναι τα πιο κοινά αντανακλαστικά του μωρού:

Το αντανακλαστικό του θηλασμού
Είναι φυσικό ένστικτο του μωρού σας να ρουφά οτιδήποτε μπαίνει στο στόμα του. Θα ρουφήξει με όρεξη τη θηλή σας, το στόμιο ενός μπιμπερό ή το δάχτυλό του. Αυτό το αντανακλαστικό είναι σημαντικό για την επιβίωση, ενώ ένα δυνατό ρούφηγμα είναι σημάδι υγιούς μωρού.
Το αντανακλαστικό της αναζήτησης
Αυτό συμβαίνει αν γαργαλήσετε το μάγουλο του μωρού σας και θα προσπαθήσει να ρουφήξει το δάχτυλό του. Αυτό το αντανακλαστικό βοηθά το μωρό να βρει τροφή.
Το αντανακλαστικό του δράγματος
Εάν βάλετε το δάχτυλό σας μέσα στο χέρι του μωρού σας, θα το αρπάξει σφιχτά και αυτό το σφίξιμο μπορεί να είναι τόσο δυνατό που θα μπορούσατε να το σηκώσετε πάνω κρατώντας το μόνο από τα χέρια του.
Το αντανακλαστικό του Moro
Eίναι γνωστό και ως αντανακλαστικό του ξαφνιάσματος. Κατά τη διάρκεια της αιφνιδιαστικής κίνησης το μωρό σας θα κατευθύνει τα χέρια του προς τα πλάγια ανοίγοντας τα δάχτυλά του. Κατόπιν θα επαναφέρει στο στήθος τα χέρια του με σφιγμένες γροθιές και πιθανόν να ξεσπάσει σε κλάμα.
Το αντανακλαστικό της βάδισης
Παρατηρείται όταν κρατήσετε το μωρό σας να κάθεται κάτω από τα χέρια του και αφήσετε τα πόδια του να ακουμπήσουν σε μία επίπεδη επιφάνεια. Θα αντιδράσει φυσιολογικά και θα προσπαθήσει να προχωρήσει μπροστά.
Το αντανακλαστικό της εμβύθισης
Παρόλο που δεν πρέπει ποτέ να αφήνετε το μωρό σας να κολυμπήσει κάτω από το νερό, εάν το βάλετε κάτω από το νερό για λίγο, θα κολυμπήσει χωρίς κανένα πρόβλημα. Αυτό συμβαίνει γιατί οι πνεύμονες του θα προστατευτούν αυτόματα μέσα στο νερό.

Πληροφορίες από το βιβλίο « Η βίβλος της εγκυμοσύνης» εκδόσεις Ψυχογιός


Πηγή