Παρασκευή , 29 Μάρτιος 2024

Με ποια σειρά εμφανίζονται συνήθως τα συμπτώματα του κορονοϊού

Τα πιο συχνά συμπτώματα του κορονοϊού (COVID-19) περιλαμβάνουν, πυρετό, ξηρό βήχα και κούραση, συμπτώματα όμοια με εκείνα της εποχικής γρίπης.

Με την εποχική γρίπη να βρίσκεται «προ των πυλών» πώς θα μπορεί να ξεχωρίσει κανείς αν ο πυρετός που έχει ή ο βήχας είναι αποτέλεσμα της γρίπης ή του κορονοϊού;

Πρόσφατη μελέτη έδειξε ότι τα συμπτώματα του κορονοϊού και η σειρά τους μπορούν να δείξουν αν κάποιος νοσεί με κορονοϊό ή γρίπη.

Η έρευνα από το Πανεπιστήμιο της Νότιας Καλιφόρνιας (USC) κατάφερε να προσδιορίσει ότι τα συμπτώματα COVID-19 ξεκινούν συχνά με μια συγκεκριμένη σειρά.

Αυτή η ανακάλυψη μπορεί να βοηθήσει άτομα με COVID-19 να απομονωθούν και να λάβουν θεραπεία νωρίτερα.

«Αυτή η σειρά είναι ιδιαίτερα σημαντική για να γνωρίζουμε πότε έχουμε αλληλεπικαλυπτόμενους κύκλους ασθενειών όπως η γρίπη, που συμπίπτουν με συμπτώματα της λοίμωξης του COVID-19», δήλωσε ο Peter Kuhn, PhD, ένας από τους επικεφαλείς της μελέτης και καθηγητής ιατρικής, βιοϊατρικής μηχανικής και αεροδιαστημικής και μηχανολογία στο USC. «Οι γιατροί μπορούν να καθορίσουν ποια μέτρα πρέπει να λάβουν για να φροντίσουν τον ασθενή και μπορεί να αποτρέψουν την επιδείνωση της κατάστασής του».

Οι επιστήμονες χρησιμοποίησαν κινεζικά δεδομένα

Για να προβλέψουν τη σειρά των συμπτωμάτων, οι ερευνητές ανέλυσαν τα ποσοστά εμφάνισης συμπτωμάτων που συλλέχθηκαν από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ) για πάνω από 55.000 επιβεβαιωμένα κρούσματα COVID-19 στην Κίνα. Εξέτασαν επίσης ένα σύνολο δεδομένων περίπου 1.100 περιπτώσεων που συλλέχθηκαν μεταξύ Δεκεμβρίου και Ιανουαρίου από την ομάδα εμπειρογνωμόνων ιατρικής θεραπείας της Κίνας για τον COVID-19 και παρέχονται από την Εθνική Επιτροπή Υγείας της Κίνας.

Για να συγκρίνουν τη σειρά των συμπτωμάτων COVID-19 με τη γρίπη, οι ερευνητές ανέλυσαν δεδομένα από περισσότερες από 2.000 περιπτώσεις COVID-19 στη Βόρεια Αμερική, την Ευρώπη και το Νότιο Ημισφαίριο.

«Η σειρά των συμπτωμάτων έχει σημασία», δήλωσε ο Joseph Larsen, επικεφαλής της μελέτης και υποψήφιος διδάκτορας της USC Dornsife. «Γνωρίζοντας ότι κάθε ασθένεια εξελίσσεται διαφορετικά σημαίνει ότι οι γιατροί μπορούν να εντοπίσουν νωρίτερα εάν κάποιος πιθανώς έχει COVID-19 ή άλλη ασθένεια, που μπορεί να τους βοηθήσει να λάβουν καλύτερες αποφάσεις για τη θεραπεία».

Κορονοϊός και η σειρά με την οποία εμφανίζονται τα συμπτώματα

Σύμφωνα με τα ευρήματα της μελέτης, αυτή είναι η σειρά των συμπτωμάτων που μπορούν να επιβεβαιώσουν αν κάποιος έχει κορονοϊό ή όχι;

  1. πυρετός
  2. βήχας και μυϊκός πόνος
  3. ναυτία ή έμετο
  4. διάρροια

«Η μελέτη διαπίστωσε ότι οι ασθενείς με εποχική γρίπη ανέπτυξαν πιο συχνά βήχα πριν από την έναρξη του πυρετού», δήλωσε ο Δρ Robert Glatter, ιατρός έκτακτης ανάγκης στο Lenox Hill Hospital στη Νέα Υόρκη. «Στην πραγματικότητα, αυτό μπορεί να είναι δύσκολο να διακριθεί, καθώς η γρίπη συχνά ξεκινά απότομα με μια τριάδα συμπτωμάτων, όπως πόνο στην πλάτη, ρίγη, μαζί με ξηρό βήχα».

Ο Glatter επίσης ανέφερε ότι τα ευρήματα της μελέτης είναι δυνητικά χρήσιμα «κατά την αξιολόγηση πολλαπλών ασθενών σε ένα πολυάσχολο κλινικό περιβάλλον».

Σύμφωνα με τη μελέτη, ενώ η γρίπη συνήθως ξεκινά με βήχα, το πρώτο σύμπτωμα του COVID-19 είναι ο πυρετός.

«Τα αποτελέσματά μας υποστηρίζουν την ιδέα ότι ο πυρετός πρέπει να λαμβάνεται ως ένδειξη για τον έλεγχο της εισόδου σε οποιεσδήποτε εγκαταστάσεις καθώς και περιοχές που αρχίζουν να ανοίγουν ξανά (και να δέχονται κόσμο) μετά το ξέσπασμα της άνοιξης 2020», γράφουν οι συγγραφείς της μελέτης.

Επιπλέον είναι σημαντικό να γνωρίζετε ότι:

Ο COVID-19 προσβάλλει διαφορετικά άτομα με διαφορετικούς τρόπους. Τα περισσότερα μολυσμένα άτομα εμφανίζουν ήπια έως μέτρια συμπτώματα και αναρρώνουν χωρίς να χρειάζεται να νοσηλευτούν.

Πιο σπάνια συμπτώματα κορονοϊού:

  • πόνοι
  • πονόλαιμος
  • διάρροια
  • επιπεφυκίτιδα
  • πονοκέφαλος
  • απώλεια γεύσης ή όσφρησης
  • δερματικό εξάνθημα ή αποχρωματισμός στα δάχτυλα των χεριών ή των ποδιών

πηγή: Healthline.com


Πηγή