Πέμπτη , 28 Μάρτιος 2024

Με ποιο τρόπο επηρεάζει η εγκυμοσύνη τα όνειρα;

Το όνειρο είναι ένα φυσιολογικό, υγιές μέρος του ύπνου. Αλλά κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, μπορεί να παρατηρήσετε μια διαφορά στη συχνότητα και τους τύπους των ονείρων που βλέπετε. Δεν είναι ασυνήθιστο να θυμάστε περισσότερα από τα όνειρά σας, ορισμένα να είναι πιο έντονα ή ακόμα και να ξυπνάτε από εφιάλτες.

Πιο συχνά όνειρα

Ορισμένες έγκυες πιστεύουν ότι έχουν περισσότερα όνειρα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Είναι πιθανό να ονειρεύονται περισσότερο σε έναν κύκλο ύπνου 8 ωρών, ή η αύξηση μπορεί να οφείλεται στις αυξημένες ώρες ύπνου. Επίσης, η εγκυμοσύνη μπορεί να προκαλέσει κόπωση. Όσο περισσότερο κοιμάστε, τόσο πιο πιθανό είναι να ονειρευτείτε.

Όνειρα που σχετίζονται με την εγκυμοσύνη ή τη μητρότητα

Είναι φυσικό -και συνηθισμένο – να βλέπετε όνειρα που να εμπλέκουν εσάς και το μωρό σας. Καθώς οι σκέψεις σας αφορούν το μωρό που κυοφορείτε, είναι λογικό να επηρεάζουν συχνά και τα όνειρά τους. Ορισμένες γυναίκες βλέπουν το μωρό τους να τους μιλά, όνειρα για το όνομα ή ακόμα και για το φύλο του μωρού.

Όνειρα άγχους

Μην εκπλαγείτε αν τα όνειρά σας είναι αγχωτικά. Ο ερχομός του μωρού δεν σας προκαλεί μόνο ενθουσιασμό αλλά και στρες για τα οικονομικά, τον τοκετό, την υγεία του μωρού. Όλα αυτά δεν αφήνουν ανεπηρέαστα τα όνειρά σας.Με τόσα πολλά στο μυαλό σας, είναι φυσιολογικό οι ανησυχίες και οι φόβοι σας να βρίσκουν …διέξοδο και στα όνειρα.

Εφιάλτες

Με τον ίδιο τρόπο που μπορείτε να έχετε χαρούμενα και συναρπαστικά όνειρα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, υπάρχει επίσης η πιθανότητα να βλέπετε εφιάλτες .Οι εφιάλτες της εγκυμοσύνης δεν είναι ασυνήθιστοι και συνήθως προκαλούνται από τα συναισθήματά σας. Ίσως ονειρευτείτε ότι χάσατε το μωρό σας, ότι σας πέφτει καθώς το κρατάτε, ή ότι πνίγεστε και δεν μπορείτε να ανασάνετε.

Γιατί συμβαίνουν αλλαγές στα όνειρα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης;

Οι αλλαγές των ονείρων κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης έχουν πολλές πιθανές εξηγήσεις. Και όπως πιθανώς υποψιάζεστε, οι ορμονικές αλλαγές είναι ένας από τους κυριότερους παράγοντες.

Οι κυμαινόμενες ορμόνες μπορούν να έχουν τεράστια επίδραση στο σώμα σας. Λόγω των ορμονικών αλλαγών, ορισμένες έγκυες γυναίκες αντιμετωπίζουν αλλαγές στη διάθεση. Με ίδιο τρόπο, οι ορμόνες μπορούν να κάνουν τα συναισθήματά σας πιο έντονα, και κατ΄επέκταση και τα όνειρά σας.

Επιπλέον, οι ορμονικές αλλαγές μπορεί να προκαλέσουν αυξημένη κόπωση, που σημαίνει ότι είναι πιθανό να κοιμάστε πιο συχνά και ως εκ τούτου να βλέπετε περισσότερα όνειρα.

Τα όνειρα μπορούν να σας βοηθήσουν να επεξεργαστείτε πληροφορίες και να κατανοήσετε καλύτερα τα συναισθήματά σας. Επομένως, δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι η έντονα συναισθηματική εμπειρία της εγκυμοσύνης θα μπορούσε να οδηγήσει σε πιο συχνά και αξέχαστα όνειρα.

Πηγή: healthline.com


Πηγή