Τρίτη , 16 Απρίλιος 2024

Μην αγχωθείτε αν το παιδί καταπιεί οδοντόκρεμα

Σίγουρα έχετε καταπιεί και εσείς οδοντόκρεμα όταν ήσασταν παιδιά έτσι δεν είναι; Το ίδιο θα συμβεί κάποια στιγμή (αν δεν συνέβη ακόμη) και στα παιδιά σας.

Όλα τα παιδιά έχουν την ίδια ρουτίνα, τόσο το πρωί όταν ξυπνούν όσο και το βράδυ, πριν πέσουν για ύπνο, πλένουν τα δόντια τους. Κατά τη διάρκεια που βουρτσίζουν τα δόντια τους, υπάρχει περίπτωση να καταπιούν κατά λάθος λίγη από την οδοντόκρεμα. Αλλά εσείς δεν θα πρέπει να ανησυχήσετε καθόλου, σύμφωνα με την οδοντίατρο Angela Ly, DDS.

Γιατί τα παιδιά καταπίνουν οδοντόκρεμα;

Υπάρχουν δύο λόγοι για τους οποίους τα παιδιά καταπίνουν οδοντόκρεμα. Είτε γιατί δεν ξέρουν πώς να φτύσουν, είτε γιατί η οδοντόκρεμα έχει ωραία γεύση. Χρησιμοποιώντας οδοντόκρεμες με γεύση όπως τσιχλόφουσκα ή φράουλα ή καρπούζι, ενθαρρύνουμε τα παιδιά να βουρτσίζουν τα δόντια τους αλλά επίσης ενθαρρύνουμε και την… γεύση τους. Σύμφωνα με την Dr. Ly, οι γονείς θα πρέπει να επιλέγουν συσκευασίες με αγαπημένους ήρωες και ουδέτερη γεύση και όχι συσκευασίες με πλούσιο άρωμα και γεύση. Μόνο έτσι θα ελαχιστοποιήσουμε τις πιθανότητες να καταπιεί ένα παιδί την οδοντόκρεμα είτε ηθελημένα είτε κατά λάθος.

Είναι ασφαλής η κατάποση οδοντόκρεμας από τα παιδιά;

kataposi odontokremas apo paidia 4

Σύμφωνα με τον Stephen Shimer, ειδικό γιατρό για τη δημόσια υγεία, το φθόριο είναι μια επικίνδυνη χημική ουσία. Ιόντα φθορίου περιέχονται στις οδοντόκρεμες για την καταπολέμηση της τερηδόνας. Πρόκειται για ενώσεις φθορίου και διαφέρουν μεταξύ τους. Οι οδοντόκρεμες αυτές μπορούν χρησιμοποιούνται άφοβα και από παιδιά, διαφορετικά η τερηδόνα μπορεί να σταθεί αιτία να χάσουν τα δόντια τους.

Τι γίνεται όμως στις περιπτώσεις που τα παιδιά καταπιούν κατά λάθος οδοντόκρεμα, γεγονός που συμβαίνει πολύ συχνά; Και εκεί δεν υπάρχει πρόβλημα υγείας σύμφωνα με τους οδοντιάτρους. Ένα παιδί που ζυγίζει 15 κιλά θα πρέπει να καταπιεί τουλάχιστον 75 milligram φθορίου για να κινδυνεύσει η ζωή του. Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να καταπιεί δυο παιδικές οδοντόκρεμες ή μια οδοντόκρεμα για ενήλικες.

Τι να κάνετε αν το παιδί σας καταπιεί οδοντόκρεμα ενηλίκων;

kataposi odontokremas apo paidia 1

Για να εξουδετερώσετε το φθόριο, δώστε γάλα ή γιαούρτι στο μικρό παιδί σας. Μην αναγκάσετε το μικρό παιδί σας να εμετό. Αν πάλι κατάπιαν μια ολόκληρη οδοντόκρεμα για ενήλικες, καλέστε άμεσα τον παιδίατρό σας ή το κέντρο δηλητηριάσεων (210 7793777).

Πώς θα επιλέγετε οδοντόκρεμα για τα παιδιά

  1. Να περιέχει τη σωστή περιεκτικότητα (δόση) φθορίου στο σωληνάριο και
  2. Να χρησιμοποιείται στη σωστή ποσότητα στην οδοντόβουρτσα.

Σύμφωνα με τις οδηγίες της Ευρωπαϊκής και της Αμερικανικής ακαδημίας παιδοδοντιατρικής η ενδεδειγμένη περιεκτικότητα (δόση) φθορίου σε μία παιδική οδοντόκρεμα για παιδιά μέχρι 6 ετών είναι 1000 ppm. Η σωστή ποσότητα οδοντόπαστας στην οδοντόβουρτσα για παιδιά μέχρι 2 ετών ορίζεται ως η ποσότητα μίας θρυαλλίδας (φακής) και για παιδιά 2-6 ετών ως η ποσότητα ενός μπιζελιού.


Πηγή