Πέμπτη , 25 Απρίλιος 2024

Μην τσακώνεσαι με τους γύρω σου λόγω έντασης… δεν σου φταίνε

Ηρεμία που χάσαμε όλοι τους τελευταίους μήνες εξαιτίας του κορονοϊού. Τα πάντα ήρθαν άνω κάτω στις ζωές μας και η διαχείριση κάποιων καταστάσεων φαντάζει απίθανη. Όμως πρέπει περισσότερο από ποτέ να καταφέρουμε να διαχειριστούμε καταστάσεις, συναισθήματα και σκέψεις, να βρούμε δηλαδή τους κατάλληλους τρόπους που θα καταφέρουμε να ηρεμήσουμε το νευρικό μας σύστημα και να διασφαλίσουμε την έλλειψη πίεσης στα αγαπημένα μας πρόσωπα.

Γιατί κακά τα ψέματα. Όλη τη νευρικότητα και την ένταση την «ρίχνουμε» στους δικούς μας ανθρώπους (σύζυγο, παιδιά, φίλους, οικογένεια) κάνοντάς τους πομποδέκτες των αρνητικών μας συναισθημάτων και της πίεσης που νιώθουμε εκείνη τη στιγμή.

Πώς θα πετύχουμε να ηρεμήσουμε το νευρικό μας σύστημα;

Αναγνωρίζοντας τα συναισθήματά μας, με τι νιώθουμε πίεση εκείνη τη στιγμή αλλά και χρησιμοποιώντας δεξιότητες που θα μας καλμάρουν ώστε να κερδίσουμε χρόνο για να ηρεμήσουμε, τρόπους όπως για παράδειγμα οι παρακάτω:

  • Δίνω χρόνο για αναστοχασμό και προβληματισμό γύρω από το πώς αισθάνομαι αυτή τη στιγμή. Κάνω πιο συγκεκριμένη τη σκέψη μου ή το συναίσθημά μου, για παράδειγμα μήπως φοβάμαι κάτι; Έχω νεύρα, νιώθω ένταση, θυμό, απογοήτευση, λύπη… Ας αναγνωρίσω αυτό που νιώθω και ας το αποδεχτώ.
  • Ας αναρωτηθώ ποια είναι η ανάγκη μου αυτή τη στιγμή. Για παράδειγμα, αρκετές φορές νιώθω εκνευρισμό ενώ μπορεί να πεινάω, ναι, όσο και αν φαίνεται περίεργο! Ας αναγνωρίσω λοιπόν τι θέλει να μου πει ο οργανισμός μου εκείνη τη στιγμή.
  • Ας αναγνωρίσω επίσης την πιθανή κούραση – όχι βέβαια να τα ρίχνω όλα στην κούραση! Μπορεί να είμαι σε υπερένταση και να μην κοιμάμαι καλά ή να πρέπει να αποδώσω σε ένα κουραστικό πρόγραμμα ή ακόμη και να έχω έντονο άγχος με μία κατάσταση. Ας ενημερώσω λοιπόν τα αγαπημένα μου πρόσωπα ότι δεν θυμώνω μαζί τους αλλά ευθύνεται η κακή μου διάθεση ή η κούρασή μου.
  • Ας υπενθυμίσω στον εαυτό μου πως πρόκειται για μία προσωρινή κατάσταση έντασης και πως δεν θα με βοηθήσει το να ξεσπάσω σε άτομα που δεν φταίνε, το αντίθετο μάλιστα! Αν νιώθω πως επαναλαμβάνεται όμως αρκετά συχνά η ένταση ή η κατάσταση αυτή, τότε μάλλον χρειάζεται να αναρωτηθώ τι δεν κάνω καλά για τον εαυτό μου!
  • Ασκήσεις χαλάρωσης ή αναπνοής, μπορεί να φανούν χρήσιμες, ώστε να ηρεμήσει και το μυαλό αλλά και το σώμα μου!
  • Βγαίνω έξω για λίγο περπάτημα ώστε να εκτονωθώ
  • Έχω εύκαιρη μία λίστα με πράγματα που μου αρέσουν και που με ηρεμούν ως εναλλακτικές…
  • Φροντίζω τον εαυτό μου και τις ανάγκες του, πχ, κάνω ένα ζεστό μπάνιο, ετοιμάζω ένα ωραίο φαγητό, βλέπω μία ωραία ταινία, μιλάω με ένα φίλο, κλπ.

Σίγουρα δεν είναι εύκολο κάθε φορά να ελέγχω τον εαυτό μου, τουλάχιστον ας μάθω σταδιακά να τον ακούω και να αναγνωρίζω τις ανάγκες του ώστε να μην ξεσπάω στα άτομα που βρίσκονται γύρω μου και επιφορτίζω καταστάσεις!

 Μαρίνα Μόσχα
Ψυχολόγος-Ψυχοθεραπεύτρια, μέλος της Ελληνικής Εταιρείας Αγωγής Ψυχικής και Σεξουαλικής Υγείας


Πηγή