Πέμπτη , 28 Μάρτιος 2024

Μιλήστε στο μωρό: Η φωνή σας επιδρά θετικά στην ανάπτυξη του εγκεφάλου του

Δεν αποτελεί έκπληξη ότι ένα παιδί προτιμά τον ήχο της φωνής της μητέρας τους σε σχέση με τη φωνή ενός ξένου.

Από τη μήτρα ακόμα, το έμβρυο αισθάνεται τους ήχους και αντιλαμβάνεται το ηχόχρωμα της μητέρας του. Μια μελέτη που έγινε το 2014 έδειξε ότι τα πρόωρα μωρά ρουφούσαν πιο ενεργά μια πιπίλα όταν άκουγαν τον ήχο της φωνής της μαμάς τους, σε αντίθεση με τις φωνές άλλων γυναικών.

Παράλληλα, η φωνή της μητέρας μπορεί να βοηθήσει ένα παιδί να ελέγξει καλύτερα το άγχος του, να μειώσει τα επίπεδα της κορτιζόλης, της ορμόνης του στρες, και να αυξήσει τα επίπεδα της οξυτοκίνης, της ορμόνης του κοινωνικού δεσμού. Οι ερευνητές, θέλοντας να μελετήσουν την επίδραση της μητρικής φωνής στην συναισθηματική και κοινωνική ανάπτυξη των παιδιών, έκανα εγκεφαλογραφήματα σε 24 υγιή παιδιά ηλικίας 7 έως 12 ετών. Κατά τη διάρκεια της εξέτασης τα παιδιά άκουγαν ηχογραφήσεις μερικών δευτερολέπτων στις οποίες μιλούσαν οι μητέρες τους με λόγια που δεν έβγαζαν νόημα και δύο ακόμη άγνωστες γυναικείες φωνές.

Το αποτέλεσμα ήταν στο 97% των περιπτώσεων τα παιδιά να αναγνωρίζουν την φωνή της μητέρας τους! Αυτό, όμως, δεν οφειλόταν τόσο στις ακουστικές τους δεξιότητες όσο στην ενεργοποίηση τμημάτων του εγκεφάλου που συνδέονται με τα συναισθήματα, τις ανταμοιβές και την αναγνώριση προσώπων.

Οι επιστήμονες διαπίστωσαν επίσης ότι η φωνή της μητέρας ενεργοποιεί  ένα ευρύ φάσμα των νευρώνων του εγκεφάλου, συμπεριλαμβανομένων της αμυγδαλής, η οποία ρυθμίζει το συναίσθημα. Αυτό το μοτίβο εγκεφαλικής δραστηριότητας μπορεί να παρομοιαστεί με ένα νευρωνικό αποτύπωμα, όπου η φωνή της μητέρας προκαλεί συγκεκριμένη δραστηριότητα στον εγκέφαλο του παιδιού της. Τα παιδιά, των οποίων οι εγκέφαλοι έδειξαν ισχυρότερο βαθμό σύνδεσης μεταξύ όλων αυτών των εγκεφαλικών περιοχών, όταν άκουγαν τη φωνή της μητέρας τους, επέδειξαν επίσης ισχυρότερη ικανότητα κοινωνικής επικοινωνίας, γεγονός που υποδηλώνει ότι η αύξηση της συνδεσιμότητας αυτών των περιοχών του εγκεφάλου είναι ένα νευρωνικό αποτύπωμα για αυξημένες ικανότητες κοινωνικής επικοινωνίας στα παιδιά.

Είναι πλέον επιστημονικά αποδεδειγμένο ότι οι περισσότεροι από μας μεταφέρουν τη φωνή της μητέρας τους στα νευρωνικά δίκτυα του εγκεφάλου μας.

 

 

 

 

Photo: valentinap/Flickr, CC BY


Πηγή