Τετάρτη , 24 Απρίλιος 2024

Μοντεσσοριανή εκπαίδευση στο σπίτι: Παιχνίδι για παιδιά προσχολικής ηλικίας (vid)

Τα παιδιά μένουν σπίτι, οι ζωές τους έχουν αλλάξει και έχουν επηρεαστεί αρκετά. Στο χέρι των γονιών όμως είναι να γίνει αυτή η παραμονή στο σπίτι δημιουργική, αποτελεσματική, διασκεδαστική και συνάμα εκπαιδευτική.

Ο σεβασμός στην προσωπικότητα του παιδιού είναι η πρώτη αρχή της μεθόδου, και έπειτα η ελευθερία που θα βγει από την πειθαρχία. Άλλες αρχές της μοντεσσοριανής μεθόδου είναι:

  • Η εσωτερική και εξωτερική τάξη στη συγκρότηση του ανθρώπου.
  • Ο σεβασμός στο έμψυχο και άψυχο περιβάλλον.
  • Η ατομική προσπάθεια αλλά και η καλή συνεργασία με τον κόσμο του περιβάλλοντος.
  • Η μάθηση μέσω της έρευνας που θα δώσει τη χαρά για τη δουλειά και την ικανοποίηση για το αποτέλεσμα.
  • Η παντοειδής άσκηση για την απόκτηση δυνατοτήτων.
  • Ικανός άνθρωπος ίσον ευτυχής άνθρωπος.

Παιχνίδι για παιδιά προσχολικής ηλικίας

Η μυστηριώδης τσάντα

Τα παιδιά σας, θα λατρέψουν αυτό το παιχνίδι και θα μάθουν να αναγνωρίζουν αντικείμενα από την αφή… χωρίς να τα βλέπουν.

Δώστε στα παιδιά σας, μια πάνινη τσάντα που μέσα θα έχει μερικά πράγματα γύρω από το σπίτι. Για παράδειγμα βάλτε μέσα το μπουκάλι που πίνουν νερό, ένα αγαπημένο πλαστικό παιχνίδι, μια κουτάλα και ό,τιδήποτε τους είναι γνώριμο και θα μπορούσαν να αναγνωρίσουν, μόνο αγγίζοντάς το.

Έπειτα ζητήστε τους να κλείσουν τα μάτια και χρησιμοποιώντας μόνο τα χέρια να βγάλουν το αντικείμενο, να το πιάσουν και να το αγγίξουν σπιθαμή προς σπιθαμή.

Στο βίντεο που ακολουθεί υπάρχει η πιο εύκολη εκδοχή του παιχνιδιού αυτού. Όπως θα δείτε η μαμά δείχνει στον γιο της ένα αντικείμενο και εκείνο πρέπει να βρει το ίδιο στη δική του μυστηριώδη τσάντα, με κλειστά τα μάτια.


Πηγή