Παρασκευή , 26 Απρίλιος 2024

Μπορεί η οδοντοφυΐα να προκαλέσει διάρροια στα μωρά;

Όταν τα μωρά αρχίζουν να βγάζουν δόντια εκτός από έντονη σιελόρροια ενδέχεται να παρουσιάσουν κι άλλα συμπτώματα.

Τα συμπτώματα οδοντοφυΐας μπορούν να προηγούνται της πραγματικής εμφάνισης ενός δοντιού έως και δύο ή τρεις μήνες. Τα περισσότερα μωρά αποκτούν το πρώτο τους δόντι στην ηλικία περίπου των 6 μηνών, ωστόσο από μωρό σε μωρό ο χρόνος εμφάνισης των δοντιών μπορεί να διαφέρει. Έτσι, υπάρχουν μωρά που έχουν δοντάκια ήδη από 3 μηνών και άλλα που περιμένουν να «σκάσουν» αφού γίνουν ενός έτους. Με άλλα λόγια, η έναρξη οδοντοφυΐας στα μωρά δεν είναι η ίδια για όλα.

Συμπτώματα οδοντοφυΐας

Τα πιο κοινά συμπτώματα που μαρτυρούν ότι το μωρό ξεκινά να βγάζει δόντια, είναι τα πολλά σάλια και βάζει με μανία τα χέρια του στο στόμα. Επίσης μπορεί να βγάλει εξανθήματα γύρω από το στόμα, να κλαίει χωρίς λόγο, να μην έχει όρεξη για φαγητό, να πιάνει το αυτί του, να μην κοιμάται.

Υπάρχει συσχέτιση μεταξύ οδοντοφυΐας και διάρροιας;

Σύμφωνα με την Αμερικανική Ακαδημία Παιδιατρικής (AAP), η οδοντοφυΐα δεν προκαλεί διάρροια . Επειδή όμως η οδοντοφυΐα ξεκινά συνήθως την ίδια στιγμή που τα μωρά αρχίζουν να καταναλώνουν στερεά , ενδέχεται να έχουν και διάρροια. Η μετάβαση από το μητρικό γάλα ή τη φόρμουλα στα στερεά μπορεί να οδηγήσει σε διάρροια καθώς το ευαίσθητο πεπτικό σύστημα του μωρού προσαρμόζεται στις διατροφικές αλλαγές.

Επίσης, περίπου στην ηλικία των έξι μηνών, τα μωρά χάνουν τα μητρικά τους αντισώματα, καθιστώντας τα ευάλωτα σε λοιμώξεις , που μπορεί να προκαλέσουν διάρροια. Τα υδαρή κόπρανα ή διάρροια σε τέτοιες περιπτώσεις μπορεί να αποτελούν ένδειξη σοβαρής λοίμωξης . Όλα αυτά τα γεγονότα συχνά κάνουν τους γονείς να υποθέσουν ότι η οδοντοφυΐα προκαλεί διάρροια.

Συμπτώματα διάρροιας

Ένα μωρό που θηλάζει συνήθως έχει μαλακά κόπρανα σε ανοιχτό κίτρινο χρώμα όταν τρέφεται τα κακά είναι κίτρινα ή πιο σκούρα καφές παρόμοια με το χρώμα του φυστικοβούτυρου. Σε υγιή μωρά, μια πρασινωπή απόχρωση στο χρώμα των κοπράνων δεν είναι ανησυχητική και οφείλεται συνήθως στις στέρεες τροφές. Τα μωρά με διάρροια θα έχουν υγρά κόπρανα έως και 12 φορές την ημέρα, ανάλογα με την υποκείμενη αιτία.

Δείτε στο βίντεο που ακολουθεί όλα τα συμπώματα που έχει ένα μωρό όταν βγάζει δόντια.

Πηγή: momjunction.com


Πηγή