Πέμπτη , 18 Απρίλιος 2024

Μπορεί το στρες στην εγκυμοσύνη να επηρεάσει το φύλο του παιδιού;

Από τη στιγμή που μια γυναίκα μαθαίνει ότι είναι έγκυος, θέλει να μάθει και το φύλο του μωρού.

Εκτός από θέμα γονιδίων φαίνεται ότι το στρες παίζει κάποιο ρόλο στο αν το μωρό θα είναι αγόρι ή κορίτσι. 

Αυτό τουλάχιστον προκύπτει από μια νέα αμερικανική έρευνα του Ιατρικού Κέντρου του Πανεπιστημίου Κολούμπια της Νέας Υόρκης, σύμφωνα με την οποία, οι έγκυες που έχουν άγχος αλλά και στρες κατά την περίοδο της εγκυμοσύνης τους, έχουν μικρότερες πιθανότητες να γεννήσουν αγόρι και μεγαλύτερες να γεννήσουν κορίτσι!

Οι ερευνητές μελέτησαν 187 εγκύους ηλικίας 18 έως 45 ετών, εξετάζοντας 27 δείκτες στρες, με βάση ερωτηματολόγια, τεστ και ημερολόγια των γυναικών.

Η μελέτη έδειξε ότι το 17 % των εγκύων παρουσίασε αυξημένο άγχος ή κατάθλιψη, ενώ ένα 16% είχε αυξημένη αρτηριακή πίεση, σωματικό στρες ενώ κατανάλωνε περισσότερες θερμίδες. Η πλειονότητα των γυναικών ( περίπου 67%) θεωρήθηκαν υγιείς.

Επίσης, ένα άλλο εύρημα της νέας μελέτης είναι ότι το στρες μπορεί να οδηγήσει σε πρόωρο τοκετό ή σε επιπλοκές στη γέννα. Γι΄αυτό είναι σημαντικό μια έγκυος να έχει ψυχολογική στήριξη κατά την εγκυμοσύνη, ειδικά από το στενό της οικογενειακό περιβάλλον και τους φίλους.

Όπως αναφέρει η καθηγήτρια Ιατρικής Ψυχολογίας Catherine Monk, επικεφαλής της έρευνας, « τα ευρήματα αυτά είναι μια καλή ευκαιρία προκειμένου οι γυναίκες που περιμένουν παιδί να βρουν τρόπους για να αποβάλουν το άγχος και το στρες. Μπορεί να είναι η οικογένεια, οι φίλοι, το πλέξιμο, ή οτιδήποτε άλλο».

Η έκθεση του εμβρύου μέσα στη μήτρα σε ορμόνες του στρες, όπως η κορτιζόλη μπορεί να επηρεάσει μελλοντικά την νευροψυχολογική ανάπτυξη του μωρού, όπως είχαν δείξει μελέτες στο παρελθόν.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr


Πηγή