Πέμπτη , 25 Απρίλιος 2024

Μπορούν ή όχι τα μωρά και τα νήπια να παρακολουθούν τηλεόραση;

Το μεγαλύτερο μέρος της ανάπτυξης του εγκεφάλου του μωρού συμβαίνει στα πρώτα δύο χρόνια της ζωής του. Όσο πιο πολλές είναι οι ευκαιρίες για έκφραση, τόσο περισσότερες είναι οι πιθανότητες να αναπτυχθεί η ικανότητα της λεκτικής του σκέψης.

Γι’ αυτό είναι σημαντικό τα μωρά και τα νήπια να εξερευνήσουν το περιβάλλον και να μάθουν για τον κόσμο γύρω τους.

Έτσι, οι ειδικοί συνιστούν να περιοριστεί ο χρόνος που περνούν τα μωρά και τα νήπια μπροστά από μια οθόνη και ειδικά την τηλεόραση. Είναι μια καλή συμβουλή αλλά στην πράξη αποδεικνύεται δύσκολο να εφαρμοστεί καθώς συχνά αποτελεί λύση ανάγκης για πολλούς γονείς, είτε για να στείλουν μερικά email, να μαγειρέψουν ή απλά για να ηρεμήσουν.

Πόσο χρόνο μπορούν να βλέπουν τηλεόραση τα νήπια

Η Αμερικανική Ακαδημία Παιδιατρικής (AAP) συνιστά τα μωρά κάτω των 18 μηνών να μην παρακολουθούν τηλεόραση. Η εξαίρεση σε αυτόν τον κανόνα είναι η συνομιλία μέσω βίντεο με τους παππούδες ή με άλλα μέλη της οικογένειας ή φίλους, που θεωρείται ποιοτικός χρόνος αλληλεπίδρασης με άλλους.

Τα νήπια ηλικίας 18 μηνών έως 24 μηνών μπορούν να αρχίσουν να απολαμβάνουν λίγο χρόνο στην οθόνη με τους γονείς τους. Τα παιδιά αυτής της ηλικίας αρχίζουν να μαθαίνουν αρκετά πράγματα όταν ένας ενήλικας είναι δίπλα τους για να εξηγεί και να περιγράφει όσα βλέπουν.

Από τις ηλικίες 2 και 3 ετών, τα παιδιά μπορούν να παρακολουθούν έως και 1 ώρα την ημέρα τηλεόραση όχι όμως ό,τι προβάλλει αλλά πρόγραμμα κατάλληλο για την ηλικία του.

mora kai nipia vlepoun tileorasi1

Καταλαβαίνουν τα παιδιά όσα βλέπουν στην τηλεόραση;

Οι ειδικοί υποψιάζονται ότι τα μωρά ηλικίας μικρότερης των δύο ετών θεωρούν την τηλεόραση ως ένα μέσομια συγκεχυμένη σειρά χρωμάτων, εικόνων και θορύβων. Δεν καταλαβαίνουν μεγάλο μέρος του περιεχομένου. Δεδομένου ότι η μέση τηλεοπτική σκηνή διαρκεί πέντε έως οκτώ δευτερόλεπτα, το μωρό ή το μικρό παιδί σας δεν έχει αρκετό χρόνο για να αφομοιώσει τι συμβαίνει.

Τι θα πρέπει να θυμάστε

  • Να είστε μαζί με τα μικρά παιδιά όταν παρακολουθούν τηλεόραση. Έτσι θα είστε σε θέση να μιλάτε μαζί τους, να συμμετέχετε, να σχολιάζετε.
  • Κάντε έρευνα για παιχνίδια και εφαρμογές που είναι κατάλληλες για την ηλικία του νηπίου. Χιλιάδες εφαρμογές και παιχνίδια διαφημίζονται ως εκπαιδευτικά, αλλά δεν είναι όλα.
  • Αποφύγετε να αφήνετε το νήπιο στην τηλεόραση απλά για να χαζεύει. Το παιχνίδι, εντός και εκτός σπιτιού, είναι ο καλύτερος τρόπος μάθησης για το παιδί σας.
  •  Κλείστε την οθόνη κατά τη διάρκεια του φαγητού και μία ώρα πριν τον ύπνο.
  •  Δώστε το καλό παράδειγμα. Μην αφήνετε ανοιχτή την τηλεόραση όταν είστε με το παιδί και μην χαζεύετε συνεχώς στο κινητό.

Πηγή: kidshealth.orgkidshealth.org

Δείτε στη gallery που ακολουθεί τι άλλο πρέπει να αποφύγετε ως γονείς: 


Πηγή