Τετάρτη , 24 Απρίλιος 2024

Μπορώ να θηλάζω ενώ είμαι έγκυος;

Πολλές νέες μαμάδες ανησυχούν για το αν πρέπει να θηλάζουν ενώ είναι έγκυες.

Ο βασικός τους φόβος είναι μήπως ο θηλασμός αυξήσει τον κίνδυνο αποβολής ή πρόωρου τοκετού. Όμως, σύμφωνα με την μαία Halifax CJ Blennerhassett, αυτός είναι ένας μύθος που πηγάζει από το γεγονός ότι ο θηλασμός απελευθερώνει ωκυτοκίνη, την ίδια ορμόνη που βοηθά στη δημιουργία συσπάσεων κατά τη διάρκεια του τοκετού. «Μελέτες έχουν δείξει ότι η μήτρα δεν είναι τόσο ευαίσθητη στην ωκυτοκίνη μέχρι τις τελευταίες εβδομάδες μιας κανονικής εγκυμοσύνης», λέει η Anita Arora, Διεθνώς Πιστοποιημένη Σύμβουλος Γαλουχίας.Ακριβώς όπως το σεξ δεν θέτει το αγέννητο μωρό σε κίνδυνο έτσι και ο θηλασμός του μεγαλύτερου παιδιού, δεν το επηρεάζει.

Αλλάζει ο θηλασμός όταν μείνετε έγκυος;

«Μπορεί να παρατηρήσετε ότι οι θηλές σας είναι πιο ευαίσθητες από το συνηθισμένο», λέει η Anita Arora. Μπορεί επίσης να παράγετε λιγότερο μητρικό γάλα από ό, τι πριν και γύρω στον τέταρτο ή πέμπτο μήνα, να έχετε πρωτόγαλα, που είναι διαφορετικό στη γεύση.

Είναι καλύτερο να απογαλακτιστεί το μωρό εάν μείνετε έγκυος;

Στις περισσότερες περιπτώσεις, δεν υπάρχει λόγος να απογαλακτιστεί το μωρό λόγω της νέας εγκυμοσύνης. «Όσο η μητέρα και το μωρό αντιμετωπίζουν χωρίς προβλήματα τις αλλαγές που προκαλούνται στη μήτρα και το παιδί θηλάζει κανονικά, δεν υπάρχει λόγος απογαλακτισμού» αναφέρει η Halifax CJ Blennerhassett.

Ωστόσο, είναι σημαντικό να λάβετε υπόψη την ατομική σας κατάσταση, καθώς και την ηλικία του παιδιού που θηλάζει. «Εάν το παιδί σας είναι κάτω του ενός έτους και εξακολουθεί να θηλάζει, συμβουλευτείτε τον παιδίατρο για να βεβαιωθείτε ότι τρέφεται επαρκώς», λέει η Anita Arora.

Πηγή: todaysparent.com


Πηγή