Τετάρτη , 24 Απρίλιος 2024

Μπορώ να θηλάσω αν είμαι άρρωστη;

Μερικές γυναίκες πιστεύουν ότι όταν είναι άρρωστες δεν πρέπει να θηλάσουν.

Όμως, οι περισσότερες κοινές λοιμώξεις, όπως ιώσεις, γρίπη, διάρροια ή ουρολοίμωξη δεν μεταδίδονται μέσα από το γάλα. Στην πραγματικότητα, αν είστε άρρωστες, το γάλα σας περιέχει αντισώματα τα οποία θα προστατεύσουν το μωρό σας. Εξάλλου μέχρι να εκδηλώσετε τα συμπτώματα της ίωσης, ήδη έχετε επαφή με το μωρό σας αρκετό καιρό και μπορεί να του έχετε μεταδώσει την ίωση μέσω του αναπνευστικού συστήματος ή με τα χέρια.

Τι πρέπει να γνωρίζετε:

-Όταν νοιώθετε τα πρώτα συμπτώματα κρυολογήματος, γρίπης ή άλλης ασθένειας, οι γύρω σας έχουν ήδη εκτεθεί. Μην κρατάτε το παιδί σε απόσταση. Θηλάζοντας περνάτε σημαντικά αντισώματα μέσω του γάλακτος και τα περισσότερα μωρά δεν νοσούν ή νοσούν ασυμπτωματικά χάρη σ’ αυτό.
-Μείνετε ενυδατωμένες
Ειδικά με στομαχικό ιό είναι δύσκολο να καταναλώνετε υγρά. Κάποιες μητέρες τις βοηθάει να πίνουν συχνά πολλές μικρές γουλιές νερό.
-Ξεκουραστείτε
Όσο μπορείτε ξεκουραστείτε. Αν υπάρχει και άλλο παιδί στο σπίτι, ζητήστε από κάποιο κοντινό σας πρόσωπο να σας βοηθήσει. Ειδικά την ώρα του θηλασμού, επιλέξτε το υπνοδωμάτιό σας, μείνετε ξαπλωμένη ή γυρισμένη στο πλάι και ξεκινήστε να θηλάζετε.

Εάν λαμβάνετε φάρμακα με συνταγή γιατρού, ζητήστε να είναι κατάλληλα για θηλασμό. Υπάρχουν πάρα πολύ λίγα φάρμακα τα οποία η μητέρα δεν μπορεί να πάρει με ασφάλεια ενώ θηλάζει. Μια πολύ μικρή ποσότητα από τα περισσότερα φάρμακα εμφανίζεται στο μητρικό γάλα, αλλά συνήθως είναι πολύ μικρές.  Αν ένα φάρμακο πρέπει να αποφευχθεί, συνήθως υπάρχει ένα άλλο εξίσου αποτελεσματικό, εναλλακτικό φάρμακο το οποίο είναι ασφαλές. 

Επίσης, να θυμάστε ότι ένα πρόωρο μπορεί να επηρεαστεί από φάρμακα πολύ περισσότερο από ένα βρέφος δέκα μηνών. Ενα νήπιο 18 μηνών που τρώει κανονικό φαγητό και θηλάζει το βράδυ είναι απίθανο να επηρεαστεί από οποιοδήποτε φάρμακο λόγω της μικρής ποσότητας σε μητρικό γάλα που λαμβάνει, αντίθετα με το μωρό δύο μηνών που καταναλώνει σε μητρικό γάλα ανά τέσσερις ημέρες ποσότητα ίση με το βάρος του.

Τέλος, μην αγοράζετε φάρμακα από το φαρμακείο, χωρίς ιατρική συνταγή. Επιπλέον να μην παίρνετε φυτικά, εναλλακτικά προϊόντα και βιταμίνες, χωρίς να ρωτήσετε κάποιον ειδικό. Οτιδήποτε πωλείται από ένα φαρμακείο, όσο «αθώο» κι αν είναι, αποτελεί φαρμακευτική ουσία με πιθανότητα για αλλεργίες, γαστρεντερικές παρενέργειες ή απλά αλλαγή στη γεύση του μητρικού γάλακτος.


Πηγή