Δευτέρα , 29 Απρίλιος 2024

Μωρό 3 μηνών: Κοινωνική και συναισθηματική ανάπτυξη

Το μικρός σας μεγαλώνει μέρα με τη μέρα, με γρήγορο ρυθμό και κάθε μέρα σας επιφυλάσσει μια νέα έκπληξη! Αναπτύσσεται όχι μόνο κινητικά αλλά και συναισθηματικά – κοινωνικά εμφανίζοντας συμπεριφορές που μέχρι σήμερα δεν συνήθιζε.

Ας δούμε ποια είναι τα συναισθηματικά και κοινωνικά αναπτυξιακά ορόσημα που θα πρέπει να έχει «κατακτήσει» ένα μωρό τριών μηνών.

Χαμογελάει σε γνωστά άτομα: Αυτό το αξιολάτρευτο χαμόγελο του μωρού είναι ο τρόπος του να λέει «Γεια σας» στους ανθρώπους που γνωρίζει. Το χαμόγελο του μωρού έχει έναν κοινωνικό σκοπό, καθώς βοηθάει επικοινωνία. Το χαμόγελο του παιδιού σε αυτή την ηλικία μπορεί επίσης να συνοδεύεται από κινήσεις σώματος, όπως ανοιχτά χέρια και έντονη κίνηση των ποδιών που μαρτυρά ενθουσιασμό.

Ξεκινάει το γέλιο: Αυτή η ηλικία είναι όταν θα ακούσετε το μικρό σας να γελάει δυνατά! Τα μωρά γελούν για πρώτη φορά γύρω στην ηλικία των τριών με τεσσάρων μηνών.

Απολαμβάνει να παίζει μαζί σας: Εκείνο που το μωρό σας αγαπάει περισσότερο σε αυτή την ηλικία είναι να παίζει με τους γονείς και όσους εμπλέκονται άμεσα στη φροντίδα του. Το παιχνίδι αυτό μπορεί να γίνεται είτε με παιχνίδια είτε με απλές κινήσεις των χεριών.

Δεν ανταποκρίνεται στους ξένους: Ενώ χαρίζει το χαμόγελό τους στους γονείς και τα οικεία του πρόσωπα δεν κάνει το ίδιο με τους ξένους. Όταν συναντά ένα πρόσωπο που δεν γνωρίζει μπορεί και να μην χαμογελάσει – ανταποκριθεί- καθόλου.

Δείχνει ενδιαφέρον για τα αδέλφια του και τα άλλα βρέφη: Αυτό το διάστημα αρχίζει να αναγνωρίζει τα αδέλφια του. Αν ένας αδελφός ή αδελφή του μιλήσει το μωρό θα χαμογελάσει και θα προσπαθήσει να απαντήσει. Το μωρό θα αναπτύξει επίσης ενδιαφέρον για τα άλλα βρέφη.


Πηγή