Παρασκευή , 19 Απρίλιος 2024

Ναυτίες στην εγκυμοσύνη: Ποιοι παράγοντες επιδεινώνουν τη ναυτία

Τα αίτια εμφάνισης ναυτίας κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης δεν έχουν διαλευκανθεί.

Εκτός από τα αυξημένα επίπεδα οιστρογόνων και προγεστερόνης αλλά και τις ορμονικές αλλαγές κατά τη διάρκεια της κύησης, η ναυτία μπορεί να σχετίζεται και με την ψυχολογική κατάσταση της γυναίκας.

Αυξημένες πιθανότητες εμφάνισης ναυτίας

– Η ναυτία είναι συχνότερη στις πολύδυμες κυήσεις (δίδυμα, τρίδυμα, κ.λ.π.).
– Αν μία γυναίκα είχε ναυτία στην πρώτη της εγκυμοσύνη, είναι πιο πιθανό να παρουσιάσει τέτοιου είδους συμπτωματολογία και στην επόμενη εγκυμοσύνη.
– Η παχυσαρκία είναι επίσης ένας παράγοντας που συνδέεται με την εμφάνιση ναυτίας.
– Η ναυτία επιδεινώνεται, όταν το στομάχι είναι άδειο, για το λόγο αυτό, αντί των τριών κυρίων γευμάτων, καλό είναι τα γεύματα να είναι μικρά και συχνά.
– Δυσάρεστες οσμές και τροφές μπορεί να προκαλέσουν ναυτία.

Περίπου το 80% των γυναικών εκδηλώνουν ναυτία και τάση προς έμετο στην εγκυμοσύνη τους. Τα συμπτώματα συχνά υποχωρούν εντός του πρώτου τετραμήνου. Υπάρχει όμως και ένα πσοοστό περίπου 1% με 2% των κυήσεων, κατά τη διάρκεια των οποίων παρουσιάζεται ναυτία, που εμφανίζουν συμπτωματολογία ιδιαίτερα έντονη. Πρόκειται για περιπτώσεις υπερέμεσης κύησης και χαρακτηρίζονται από απώλεια άνω του 5% του σωματικού βάρους, αφυδάτωση και εργαστηριακές εξετάσεις εκτός φυσιολογικών ορίων.

Στις σπάνιες αυτές περιπτώσεις χρειάζεται νοσοκομειακή περίθαλψη, ώστε να χορηγηθούν υγρά και η κατάλληλη φαρμακευτική αγωγή ενδοφλεβίως.

Αντιμετώπιση της ναυτίας
Η αντιμετώπιση περιλαμβάνει τόσο τη χορήγηση της κατάλληλης θεραπείας με αντιεμετικά φάρμακα, ασφαλή για την κύηση, αλλά και με τη χορήγηση βιταμίνης B6, όσο και την ένταξη στην καθημερινότητα συνηθειών, που μπορεί να βελτιώσουν την κατάσταση.

Ιδιαίτερη προσοχή είναι απαραίτητο να δοθεί στην επαρκή ενυδάτωση. Φυσικά η κατανάλωση νερού δεν πρέπει να λαμβάνει χώρα μεσούντος του επεισοδίου της ναυτίας, αλλά όταν η συμπτωματολογία θα έχει κοπάσει. Μια καλή τακτική είναι η λήψη υγρών να γίνεται σε μικρές ποσότητες και συχνά.


Πηγή