Παρασκευή , 29 Μάρτιος 2024

Να κάνω γυμναστική ή δίαιτα για να χάσω βάρος;

Ένα από τα μεγαλύτερα διλήμματα όσων επιθυμούν να χάσουν βάρος είναι με τι πρέπει να ξεκινήσουν.

Πρέπει πρώτα να αλλάξουν τη διατροφή τους ή να εντάξουν την άσκηση στην καθημερινότητά τους; Μια άλλη σύγχυση όσον αφορά την απώλεια βάρους είναι τι είναι καλύτερο να επιλέξουν: περισσότερη άσκηση ή δίαιτα;

Υπάρχουν πολλές μελέτες  σύμφωνα με τις οποίες η άσκηση είναι ο καλύτερος τρόπος για να χάσετε βάρος. Για να δείτε όμως άμεσα αποτελέσματα θα πρέπει να κάνετε συστηματική γυμναστική (20% άσκηση στην καθημερινή σας ρουτίνα).

Για την απώλεια λίπους, η άσκηση είναι σημαντική. Η δίαιτα βοηθάει μεν στον έλεγχο των τροφών αλλά η άσκηση μπορεί να βοηθήσει στην καύση των θερμίδων.Επίσης, η γυμναστική ενεργοποιεί τον μεταβολισμό, σας βοηθά να κοιμάστε καλύτερα, μειώνει τα επίπεδα στρες αλλά και της χοληστερόλης.

Ελεγχόμενη διατροφή

Για τους περισσότερους ανθρώπους, ο έλεγχος των διατροφικών τους συνηθειών είναι ευκολότερος από το να ξυπνούν στις 6 το πρωί για άσκηση.

Υπάρχουν πολυάριθμες δίαιτες από κετογονικές έως Atkins ή Paleo, που αποδεικνύουν την αποτελεσματικότητά τους στην απώλεια βάρους. Είναι σημαντικό όμως να θυμάστε ότι  πρόκειται για μια βραχυπρόθεσμη αλλαγή. Τη στιγμή που θα επιστρέψετε στην «κανονική» ρουτίνα του φαγητού, είναι βέβαιο ότι θα ξαναπάρετε βάρος.

‘Ενας ακόμα λόγος που οι περισσότεροι επιλέγουν τη διατροφή (δίαιτα) σε σχέση με την άσκηση είναι τα άμεσα αποτελέσματα. Η δίαιτα λειτουργεί πιο γρήγορα στο σώμα σας από οποιαδήποτε προπόνηση. Δεδομένου ότι οι μύες παρουσιάζουν πιο αργές αλλά πιο μόνιμες αλλαγές, οι περισσότεροι εγκαταλείπουν ένα πρόγραμμα γυμναστικής ακόμη και πριν ξεκινήσουν.

gymnastikh

Με τι πρέπει να ξεκινήσετε, με δίαιτα ή άσκηση;

Σύμφωνα με τους ειδικούς, αν θέλετε να χάσετε κιλά θα πρέπει να συνδυάσετε και τα δύο. Η μόνιμη απώλεια βάρους απαιτεί υπομονή. Αν ακολουθήσετε ένα διατροφικό πλάνο που θα καλύπτει τις ανάγκες σας είναι βέβαιο ότι θα δείτε άμεσα αποτελέσματα. Το ίδιο ισχύει και για την άσκηση. Εάν ξεκινήσετε ένα πρόγραμμα άσκησης που δεν σας αρέσει, το πιθανότερο είναι ότι θα το εγκαταλείψετε πολύ γρήγορα.

Ως εκ τούτου, είναι σημαντικό να συνδυάσετε τόσο τη διατροφή όσο και την άσκηση με βάση τις ανάγκες σας και να δώσετε ένα χρονικό περιθώριο στον εαυτό σας ώστε να μην απογοητευτείτε αν δεν δείτε άμεσα αποτελέσματα.


Πηγή