Πέμπτη , 25 Απρίλιος 2024

Νεογέννητο & αγκαλιά: Πώς ωφελεί την ανάπτυξη του μωρού;

Μετά από εννέα μήνες ανυπομονησίας, το μωρό μας έρχεται επιτέλους στον κόσμο. Λίγο μετά τον τοκετό το παίρνουμε στην αγκαλιά μας και εκείνη η στιγμή είναι πραγματικά μοναδική. Είναι η αρχή της σχέσης μας και η αρχή μίας περιόδου ατελείωτων αγκαλιών και τρυφερών στιγμών.

Η σωματική επαφή με το μωρό, δεν ενισχύει απλά το μεταξύ μας δέσιμο, αλλά επιπλέον, έχει σημαντικά οφέλη για την ανάπτυξη και τη υγεία του μωρού.

Ηρεμία

Μία αγκαλιά μπορεί να κάνει το μωρό μας να ηρεμήσει, να χαλαρώσει και να κλαίει περισσότερο. Την ίδια επίδραση όμως έχει η αγκαλιά και για τη νέα μαμά. Η δερματική επαφή με το μωρό, μειώνει το στρες και προκαλεί συναισθήματα ηρεμίας.

Ασφάλεια

Το άγγιγμα και η αγκαλιά είναι ένας τρόπος να κάνουμε το μωρό να αισθανθεί ασφαλές. Όσο μεγαλώνει και το αίσθημα αυτό της ασφάλειας παγιώνεται, μπαίνουν και τα θεμέλια της σχέσης που θα αναπτύξουμε με το παιδί μας όσο μεγαλώνει.

Ερχόμαστε πιο κοντά

Όχι μόνο η αγκαλιά, αλλά η οποιαδήποτε δερματική επαφή, ακόμα και το βρεφικό μασάζ, συμβάλλει στο να έρθουμε πιο κοντά με το μωρό μας. Σιγά σιγά χτίζεται μία σχέση εμπιστοσύνης και μαθαίνει καλύτερα ο ένας τον άλλον.

Συμβάλλει στην εγκεφαλική ανάπτυξη του μωρού

Έρευνες έχουν δείξει ότι οι αγκαλιές και η δερματική επαφή μεταξύ γονέων και μωρού τους πρώτους μήνες ζωής του, παίζει καθοριστικό ρόλο στην υγεία και την ανάπτυξη του εγκεφάλου του παιδιού. Επίσης, το μωρό μεγαλώνοντας θα έχει μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση και θα μπορεί να διαχειρίζεται και να κατανοεί καλύτερα τα συναισθήματά του.

Καλύτερος ύπνος

Ειδικά μετά την επιστροφή στο σπίτι από το μαιευτήριο, το μωρό χρειάζεται χρόνο μέχρι να συνηθίσει στο νέο περιβάλλον και να μπορέσει να νιώσει χαλάρωση και ηρεμία. Η αγκαλιά και η δερματική επαφή θα ηρεμήσει το μωρό αμέσως και θα συμβάλλει σε έναν καλύτερο ύπνο.

Πηγή: babyology.com.au


Πηγή