Τρίτη , 16 Απρίλιος 2024

Νεογέννητο: Τι πρέπει να γνωρίζετε για τα μαλακά σημεία στο κεφαλάκι του;

Όταν γεννιέται το μωρό, το κρανίο του είναι πολύ μαλακό και ευαίσθητο, με αποτέλεσμα πολλοί γονείς να φοβούνται ότι μπορεί να το τραυματίσουν ακόμα και κρατώντας το. Ακόμα πιο μαλακό, μάλιστα, είναι το κεφαλάκι του μωρού σε δύο συγκεκριμένα σημεία, γνωστά και ως κρανιακές πηγές.

Τι είναι οι κρανιακές πηγές στο νεογέννητο;

Κρανιακές πηγές ονομάζονται τα δύο μαλακά σημεία στο κεφαλάκι του μωρού. Η μια πηγή είναι μεγαλύτερη, έχει σχήμα διαμαντιού και βρίσκεται στην κορυφή του κεφαλιού του νεογέννητου. Το πλάτος μπορεί να φτάνει έως και τα πέντε εκατοστά. Η δεύτερη κρανιακή πηγή είναι πολύ μικρότερη -η διάμετρός της δεν ξεπερνάει το ενάμιση εκατοστό-, έχει τριγωνικό σχήμα και βρίσκεται στο πίσω μέρος του κεφαλιού.

Η μεγαλύτερη κρανιακή πηγή είναι συνήθως και η πιο εμφανής. Κανονικά είναι επίπεδη, ωστόσο σε ορισμένες καταστάσεις μπορεί να «φουσκώσει» ελαφρώς, όπως όταν το μωρό κλαίει ή σε σοβαρές παθήσεις (πχ μηνιγγίτιδα).

Στην πραγματικότητα, τα μαλακά αυτά σημεία, είναι πιο σκληρά από όσο νομίζετε. Και οι δύο κρανιακές πηγές καλύπτονται από μία δυνατή μεμβράνη, η οποία και προστατεύει το μωρό κατά τη μεταφορά ή σε μικροχτυπήματα.

Τι εξυπηρετούν τα μαλακά σημεία στο κεφάλι του μωρού;

Οι κρανιακές πηγές έχουν δύο λόγους ύπαρξης. Ο πρώτος αφορά στον τοκετό. Κατά τη διάρκεια της γέννας, το κρανίο του μωρού πρέπει να περάσει από τη δίοδο του γεννητικού συστήματος της μητέρας και λόγω της ύπαρξης των μαλακών σημείων, αποκτά το κατάλληλο σχήμα για να γίνει αυτό εφικτό. Ο δεύτερος λόγος αφορά στην ανάπτυξη του μωρού. Τον πρώτο χρόνο η εγκεφαλική ανάπτυξη του βρέφους είναι ραγδαία, και οι κρανιακές πηγές επιτρέπουν στον εγκέφαλο του μωρού να αναπτυχθεί.

Πότε κλείνουν οι κρανιακές πηγές;

Όσο το βρέφος μεγαλώνει, οι κρανιακές πηγές μικραίνουν και κλείνουν. Το μεγάλο μαλακό σημείο στο κρανίου του βρέφους ξεκινάει να κλείνει στον έκτο μήνα και χρειάζεται έναν περίπου χρόνο μέχρι να κλείσει τελείως. Η μικρότερη κρανιακή πηγή που είναι στο πίσω μέρος του κεφαλιού του μωρού κλείνει πολύ πιο γρήγορα και νωρίς, τον τρίτο περίπου μήνα.

Τι πρέπει να προσέξετε;

Η όψη της κρανιακές πηγής, μπορεί κάποιες φορές να «μαρτυρήσει» πράγματα για την υγεία του βρέφους:

  • Εάν τα μαλακά σημεία έχουν βαθούλωμα: Στις περισσότερες περιπτώσεις αυτό είναι ένδειξη αφυδάτωσης. (δείτε εδώ περισσότερες για την αφυδάτωση του βρέφους)
  • Εάν τα μαλακά σημεία είναι διογκωμένα: Ίσως είναι ένδειξη κάποιας σοβαρής παθολογικής κατάστασης όπως είναι η μηνιγγίτιδα ή αποτέλεσμα κάποια πτώσης του μωρού.
  • Εάν τα μαλακά σημεία δεν κλείνουν: Εάν οι κρανιακές πηγές του μωρού δεν κλείνουν μετά τον ενάμιση χρόνο, απευθυνθείτε στον γιατρό σας. Κάποιες φορές αυτό είναι σύμπτωμα μίας γενετικής πάθησης που λέγεται συγγενής υποθυρεοειδισμός.

Πηγή: health.clevelandclinic.org / webmd.com


Πηγή