Πέμπτη , 28 Μάρτιος 2024

Ντροπαλό παιδί στο σχολείο: Απλά tips για να τονώσετε την αυτοπεποίθησή του

Η ντροπαλότητα (συστολή) είναι ένα αρκετά κοινό χαρακτηριστικό των παιδιών ιδιαίτερα στις ηλικίες του νηπιαγωγείου ή των πρώτων τάξεων του δημοτικού. Τα παιδιά σε αυτήν την ηλικία δεν έχουν αναπτύξει ακόμα τις κοινωνικές και επικοινωνιακές τους δεξιότητες και παράλληλα δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι το σχολικό περιβάλλον είναι κάτι πρωτόγνωρο για αυτά.

Η ντροπαλότητα δεν είναι ελάττωμα, αλλά χαρακτηριστικό της προσωπικότητας του παιδιού. Το πρόβλημα ωστόσο ξεκινά όταν η συστολή επηρεάζει την καθημερινότητα του παιδιού σε μεγάλο βαθμό, με αποτέλεσμα το παιδί να είναι δυστυχισμένο.

Ποια τα χαρακτηριστικά του ντροπαλού παιδιού;

Το ντροπαλό παιδί δυσκολεύεται να κάνει παρέα με συνομήλικούς του. Αποφεύγει να συνομιλεί ή να παίζει μαζί τους και δεν είναι ιδιαίτερα δραστήριο τις ώρες του μαθήματος. Ως αποτέλεσμα το παιδί έχει λιγότερες ευκαιρίες να αναπτύξει τις κοινωνικές του δεξιότητες και αποφεύγει τις κοινωνικές συναναστροφές και εκτός σχολικού περιβάλλοντος.

Πώς μπορείτε να τονώσετε την αυτοπεποίθηση του ντροπαλού παιδιού;

Προσπαθήστε να κατανοήσετε από πού πηγάζει η εσωστρέφεια του παιδιού

Συζητήστε με το παιδί και προσπαθήστε να καταλάβετε ποια είναι η πηγή της συστολής του. Πολλά παιδιά δυσκολεύονται να εκφραστούν και είναι ντροπαλά εξαιτίας των βιωμάτων τους στο σχολείο ή το σπίτι. Ο διάλογος θα βοηθήσει το παιδί να εξωτερικεύσει τις σκέψεις και τα συναισθήματά του και είναι το πρώτο βήμα για να γίνει πιο εξωστρεφές συνολικά.

Ανακαλύψτε μαζί τα θετικά χαρακτηριστικά και ταλέντα του

Το κάθε παιδί είναι ξεχωριστό. Βοηθήστε το μικρό σας να ανακαλύψει τι του αρέσει να κάνει και σε τι είναι καλό. Έτσι, θα ανακαλύψει περισσότερα για τον εαυτό του και θα ενισχυθεί η αυτοπεποίθησή του.

Παρακινήστε το να κάνει παρέα και με άλλα παιδιά

Παρακινήστε το παιδί να συναναστραφεί με παιδιά και εκτός σχολικού περιβάλλοντος που ακόμα είναι άγνωστο και ίσως του προκαλεί παραπάνω στρες. Κανονίστε ένα playdate με φίλους ή συμμαθητές τους. Ακόμα και το παιχνίδια με δύο ή τρία παιδιά για αρχή, είναι αρκετό για να το βοηθήσει να «ανοιχτεί».

Μην βάζετε ταμπέλες

Δίνοντάς του αυτόν τον χαρακτηρισμό, μην περιμένετε να τονώσετε την αυτοπεποίθησή του. Το αντίθετο. Προσπαθήστε να το ενθαρρύνετε να παίρνει πρωτοβουλίες, χωρίς όμως καταπίεση και υπενθυμίστε του καταστάσεις όπου βγήκε μπροστά ή ήταν πιο εξωστρεφές.


Πηγή