Σάββατο , 20 Απρίλιος 2024

Ντροπαλό παιδί στο σχολείο; Πέντε τρόποι για να το βοηθήσετε να βρει την αυτοπεποίθησή του

Η ντροπαλότητα είναι ένα σύνηθες χαρακτηριστικό των παιδιών ιδιαίτερα τα πρώτα χρόνια της ζωής τους. Οι εμπειρίες τους και οι καθημερινές τους παραστάσεις συμβάλουν στη διαμόρφωση του χαρακτήρα τους ο οποίος «χτίζεται» σιγά σιγά. Κάθε μέρα, ανακαλύπτουν και κάτι καινούριο και ανακαλύπτουν τον κόσμο γύρω τους.

Ιδιαίτερα όταν βρίσκονται σε ένα νέο περιβάλλον, όπως είναι το σχολείο, τα παιδιά ενδέχεται να βγάλουν ακόμη πιο ντροπαλά στοιχεία του χαρακτήρα τους. Τι μπορούμε να κάνουμε σε αυτήν την περίπτωση;

1.Συζητήστε μαζί του

Η συζήτηση είναι το πρώτο και βασικό βήμα. Το παιδί σας πρέπει να νιώθει την άνεση να σας μιλήσει για οτιδήποτε το απασχολεί και να σας νιώθει κοντά του. Ρωτήστε το πώς περνάει στο σχολείο, πώς νιώθει με τους συμμαθητές του αλλά και ως μέλος της οικογένειας.

2. Τονώστε του την αυτοπεποίθηση

Είναι σημαντικό για ένα παιδί, ήδη από την παιδική του ακόμα ηλικία, να πιστεύει στον εαυτό του και να έχει αυτοπεποίθηση. Με αυτόν τον τρόπο θα έχει περισσότερη όρεξη να ανακαλύψει τον κόσμο γύρω του, να δοκιμάσει καινούρια πράγματα και να κάνει νέους φίλους.

3. Ανακαλύψτε τα δυνατά του σημεία

Μπορεί το παιδί σας να είναι ακόμη μικρό για να μπορεί να συνειδητοποιήσει μόνο του τα δυνατά και τα αδύνατά του σημεία, μπορείτε όμως να το βοηθήσετε εσείς σε αυτό. Ανακαλύψτε τα προτερήματά του και τα ταλέντα του, μιλήστε του για αυτά και παρακινήστε το να τα καλλιεργήσει ακόμη περισσότερο.

4. Ενθαρρύνετε τη επικοινωνία και την επαφή με άλλα παιδιά

Γνωρίζοντας νέα άτομα και κάνοντας φίλους, το παιδί σας σιγά σιγά θα συνειδητοποιεί ότι είναι μέλος μίας ομάδας και θα μάθει να συνυπάρχει και να επικοινωνεί με τους γύρω του. Σταδιακά θα νιώθει όλο και πιο άνετα και θα ξεπεράσει συναισθήματα ντροπαλότητας που μπορεί να έχει.

5. Αποφύγετε τις ταμπέλες

Αποφύγετε να συνδέσετε το παιδί σας με συγκεκριμένα χαρακτηριστικά. Αν για παράδειγμα το παιδί σας σας ακούσει να λέτε είτε στο ίδιο, είτε σε άλλους ότι είναι ντροπαλό, θα το πάρει σαν δεδομένο και θα χάσει την αυτοπεποίθησή του.

Πηγή: momjunction.com


Πηγή