Πέμπτη , 28 Μάρτιος 2024

Νόσος του Lyme και εγκυμοσύνη: Τι πρέπει να γνωρίζετε

Η νόσος του Lyme είναι μια ασθένεια που προκαλείται από το βακτήριο Borrelia burgdorferi τα οποία μεταδίδονται στον άνθρωπο μέσω του τσιμπήματος από  τσιμπούρια, γνωστά ως τσιμπούρια ελαφιών.

Η ασθένεια είναι θεραπεύσιμη και δεν προκαλεί μακροχρόνια βλάβη, αρκεί να αντιμετωπίζεται νωρίς.

Κινδυνεύει η έγκυος;

Το πρώτο σημάδι της νόσου του Lyme μπορεί να είναι ένα εξάνθημα που εμφανίζεται από τρεις έως 30 ημέρες μετά το τσίμπημα. Πέρα από την ερυθρότητα στο δέρμα είναι πιθανό να παρατηρήσετε τα εξής συμπτώματα:

  • πυρετό
  • κρυάδες
  • πόνοι σώματος
  • αίσθημα κόπωσης
  • πονοκεφάλους

Αυτά μπορεί να συμβούν με ή χωρίς το εξάνθημα.

«Επειδή τα συμπτώματα της νόσου του Lyme μοιάζουν αρκετά με αυτά της γρίπης ή άλλες ιογενείς ασθένειες, μπορεί να είναι δύσκολο να διαγνωστεί. Το αν μια γυναίκα με νόσο Lyme μπορεί να μεταδώσει αυτά τα βακτηρίδια στο αγέννητο παιδί της δεν έχει αποδειχθεί », λέει η Dr. Sherry Ross, MD, OB-GYN, και ειδική για την υγεία των γυναικών στο Κέντρο Υγείας του Providence Saint John στη Σάντα Μόνικα

Όμως και μια μελέτη που δημοσιεύτηκε το 2018 στο περιοδικό PLoS One, εξέτασε όλες τις δημοσιευμένες επιστημονικές έρευνες τα τελευταία 30 χρόνια σχετικά με τη νόσο του Lyme κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

Το συμπέρασμα ήταν ότι ενώ η μετάδοση μέσω του πλακούντα μπορεί να συμβεί, ο κίνδυνος είναι σχετικά χαμηλός και τα αποτελέσματα των εμβρύων που επηρεάστηκαν ήταν επίσης χαμηλά. Για τις μητέρες που ήταν υγιείς ή λάμβαναν αντιβιοτικά για οξεία συμπτώματα της νόσου, ο κίνδυνος ήταν ακόμα χαμηλότερος.

nosos toy laim kai egimosini2

Θεραπεία της νόσου του Lyme κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης

Πριν ξεκινήσετε οποιαδήποτε θεραπεία, μιλήστε με τον γιατρό σας. Μία από τις τυπικές αντιβιοτικές θεραπείες για τη νόσο του Lyme είναι ασφαλής κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Το αντιβιοτικό αμοξικιλλίνη λαμβάνεται συνήθως τρεις φορές την ημέρα για δύο έως τρεις εβδομάδες. Εάν είστε αλλεργικοί στην αμοξικιλλίνη, ο γιατρός σας μπορεί να συνταγογραφήσει την κεφουροξίμη, ένα διαφορετικό αντιβιοτικό, που λαμβάνεται δύο φορές ημερησίως. Ένα άλλο αντιβιοτικό που χρησιμοποιείται για τη θεραπεία της νόσου του Lyme, η δοξυκυκλίνη, δεν συνταγογραφείται σε έγκυες γυναίκες. Με βάση τα συμπτώματα, ο γιατρός σας μπορεί να επιλέξει να σας χορηγήσει το αντιβιοτικό πριν κάνετε εργαστηριακές εξετάσεις, ώστε να μπορείτε να ξεκινήσετε τη θεραπεία το συντομότερο δυνατό.

Πηγή: healthline.com


Πηγή