Σάββατο , 27 Απρίλιος 2024

Οι αγκαλιές βοηθούν τα παιδιά να γίνουν ευτυχισμένοι ενήλικες

Δεν ξεχνάς ποτέ την πρώτη φορά που αγκάλιασες το παιδί σου. Το να τα κρατάς στα χέρια σου και να νιώθεις τη ζεστασιά του σώματός του είναι μια υπέροχη, μοναδική εμπειρία.

Που – ευτυχώς- δεν σταματά ποτέ, καθώς οι αγκαλιές συνεχίζονται …δεν υπάρχει όριο ηλικίας.

Οι αγκαλιές κάνουν τα παιδιά να νιώθουν ασφάλεια καθώς χορταίνουν στοργή και τρυφερότητα.Σύμφωνα μάλιστα με επιστημονικές μελέτες, η αγκαλιά επηρεάζει τη συναισθηματική, γνωστική και σωματική ανάπτυξη του παιδιού.

Ας δούμε μερικά από τα οφέλη της αγκαλιάς

Τα παιδιά που νιώθουν την αγάπη των γονιών τους γίνονται πιο έξυπνα

Σύμφωνα με μελέτες, βρέφη σε ορφανοτροφεία που δεν γνώρισαν τη μητρική φροντίδα και δεν είχαν πολλές αγκαλιές, βρέθηκαν να έχουν σοβαρές γνωστικές διαταραχές. Αλλά όταν τα πήραν αγκαλιά ακόμα και για 20 λεπτά την ημέρα για 10 εβδομάδες , σημείωσαν υψηλότερες βαθμολογίες κατά την αξιολόγηση του εγκεφάλου.

Επειδή τα νεογέννητα μαθαίνουν να περιηγούνται στον κόσμο μέσω της αφής, η σωματική επαφή όπως η αγκαλιά είναι ζωτικής σημασίας για την ανάπτυξή τους.Η έρευνα αποκαλύπτει ότι τα παιδιά που χορταίνουν τις αγκαλιές έχουν πιο αναπτυγμένους εγκεφάλους.

Τα παιδιά που εισπράττουν αγάπη, δίνουν αγάπη

Οταν το παιδί μεγαλώνει σε μια οικογένεια από την οποία έχει εισπράξει αγάπη και αγκαλιές, είναι λογικό να κάνει το ίδιο μεγαλώνοντας. Μαθαίνει να είναι δοτικό και να μην “τσιγκουνεύετε” τα συναισθήματά του. Μην ξεχνάμε ότι το αγκάλιασμα ενεργοποιεί την απελευθέρωση της οξυτοκίνης, της ορμόνης που σχετίζεται με την εμπιστοσύνη, την ασφάλεια και την αγάπη.

Οι αγκαλιές ηρεμούν το παιδί

Οι αγκαλιές βοηθούν και τη συναισθηματική ανάπτυξη των παιδιών. Τίποτα δεν καταπραΰνει καλύτερα τις φωνές ενός παιδιού από μια ζεστή αγκαλιά των γονιών του.Επιπλέον, οι αγκαλιές είναι ο πιο αποτελεσματικός τρόπος για τον τερματισμό ενός θυμού . Πολλοί ενήλικες ανησυχούν ότι το αγκάλιασμα ενός παιδιού που είναι εκτός ορίων θα ενισχύσει την κακή συμπεριφορά. Αλλά αυτός είναι ένας μύθος.

Τα παιδιά χάνουν τον έλεγχο των συναισθημάτων τους, όπως και οι ενήλικες. Η διαφορά είναι ότι τα παιδιά δεν έχουν μάθει πώς να τα ελέγχουν. Η αγκαλιά σε αυτές τις στιγμές έντονης συναισθηματικής έκρηξης θα τα ηρεμήσει και θα τους διδάξει ότι είστε εκεί για να τα στηρίξετε σε δύσκολες στιγμές.

Τα παιδιά που παίρνουν στοργή, εκφράζουν άφοβα τα συναισθήματά τους

Κάθε φορά που αγκαλιάζετε το παιδί σας, ο δεσμός σας γίνεται πιο ισχυρός. Οι αγκαλιές βελτιώνουν την εμπιστοσύνη, μειώνουν τον φόβο και ενισχύουν τις σχέσεις. Και αυτά τα οφέλη είναι αμοιβαία. Παράλληλα το παιδί, μαθαίνει να εκφράζει τα συναισθήματά του, να τα εκδηλώνει χωρίς να φοβάται και να δημιουργεί δυνατές σχέσεις.


Πηγή