Πέμπτη , 18 Απρίλιος 2024

Οι απορίες μιας νέας μαμάς την πρώτη εβδομάδα με το νεογέννητο στο σπίτι

Ο ερχομός του μωρού στο σπίτι είναι ένα συναρπαστικό γεγονός. Μαζί με την απέραντη χαρά και την ευτυχία όμως, είναι μεγάλο και το άγχος για το αν θα καταφέρετε να φροντίσετε σωστά το μωρό σας.

Καθώς ξεκινάτε αυτή την περιπέτεια, είναι καλό να γνωρίζετε μερικά πράγματα που απασχολούν τις περισσότερες νέες μαμάδες:

Πώς θα δεθώ με το μωρό μου;

Ο δεσμός με το παιδί σας είναι μια από τις μεγάλες χαρές της μητρότητας, αλλά δεν συμβαίνει πάντα αμέσως. Πάρτε το αγκαλιά, μιλήστε το, κάντε το μασάζ, τραγουδήστε το. Όσο περισσότερο ασχολείστε μαζί του τόσο πιο πολύ θα δένεστε μαζί του.

Πόσο πρέπει να κοιμάται το νεογέννητο;

Το μωρό τον πρώτο καιρό θα κοιμάται έως και 18-20 ώρες την ημέρα με διαλείμματα για γάλα. Καθώς μεγαλώνει μειώνονται και οι ώρες που κοιμάται. Προσπαθήστε να μη το παίρνετε αγκαλιά το νύχτα κάθε φορά που ξυπνάει. Περιμένετε ένα ή δύο λεπτά για να δείτε εάν ηρεμεί και αφήστε το να συνεχίσει τον ύπνο του.

Πόσο συχνά θηλάζει το μωρό;

Το μωρό τρώει κάθε 2 έως 3 ώρες εάν του δίνετε φόρμουλα και κάθε 1-2 ώρες εάν το θηλάζετε. Αφού χάσει λίγο βάρος την πρώτη εβδομάδα, αρχίζει να παίρνει βάρος από τη δεύτερη εβδομάδα.

Πόσο συχνά πρέπει να λούζω το νεογέννητό μου;

Φροντίστε να κάνετε μπάνιο στο μωρό αφού πέσει πρώτα ο ομφάλιος λώρος. ‘Οσο για το λούσιμο, 3-4 φορές την εβδομάδα είναι αρκετές.

Πότε θα «πέσει» ο αφαλός του

Μέσα σε δέκα περίπου μέρες το υπόλλειμμα του ομφάλιου λώρου θα ξεραθεί και θα πέσει. Μέχρι τότε σε κάθε άλλαγμα πάνας θα πρέπει να πλένετε τον ομφαλό με ένα βαμβάκι βουτηγμένο σε λευκό οινόπνευμα. Επίσης, κάθε φορά που πλένετε το μωρό πρέπει να στεγνώνετε πολύ καλά την περιοχή του αφαλού.

Τι άλλο πρέπει να γνωρίζω;

  • Το μωρό πρέπει να κοιμάται ανάσκελα και ποτέ μπρούμυτα.
  • Τηρήστε το πρόγραμμα εμβολιασμού του μωρού.
  • Μη ντύνετε υπερβολικά το μωρό.
  • Καθαρίστε τη μύτη του αν είναι μπουκωμένη με φυσιολογικό ορό.

Πηγή: webmd.com


Πηγή