Τρίτη , 16 Απρίλιος 2024

Οι διακοπές συμβάλλουν στην ανάπτυξη του εγκεφάλου του παιδιού σύμφωνα με νέες έρευνες

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι τα παιδιά λατρεύουν τα παιχνίδια. Είναι όμως αυτά τα οποία μπορούν να τα κάνουν πραγματικά ευτυχισμένα;

Σύμφωνα με τον ψυχοθεραπευτή Dr. Margot Sunderland, το να προσφέρουμε στα παιδιά διακοπές και ιδιαίτερες εμπειρίες, είναι πολύ πιο σημαντικό και ωφέλιμο από το να τους κάνουμε δώρα παιχνίδια.

Σύμφωνα με τον ειδικό, οι διακοπές είναι μία επένδυση στην ανάπτυξη του εγκεφάλου ενός παιδιού και αυτό γιατί κατά τη διάρκεια των διακοπών εξασκούνται δύο πολύ σημαντικά κομμάτια, το «σύστημα παιχνιδιού» (“play system”) και το «σύστημα ανακάλυψης» (“seeking system”).

Το «σύστημα παιχνιδιού» εξασκείται κάθε φορά που θάβετε τα πόδια του μικρού σας στν άμμο, κάθε φορά που το γαργαλάτε ή κάθε φορά που το σηκώνετε στους ώμους σας και το πηγαίνετε μία βόλτα. Αντίστοιχα το «σύστημα ανακάλυψης» εξασκείται κάθε φορά που ανακαλύπτεται κάτι παρέα. Μία καινούρια παραλία, ένα καινούριο φυτό ή ένα κοχύλι.

Η εξάσκηση των δύο αυτών «συστημάτων» οδηγεί στην ανάπτυξη του μετωπιαίου λοβού. Το συγκεκριμένο κομμάτι του εγκεφάλου σχετίζεται με την έκφραση των συναισθημάτων, με τη μνήμη, την εκμάθηση κάποια γλώσσας, την επίλυση προβλημάτων και την κρίση. Επίσης, όσο περισσότερο εξασκούνται αυτά τα δύο«συστημάτων», τόσο πιο ισχυρά γίνονται.

Εκτός όμως από την ανάπτυξη του εγκεφάλου, οι διακοπές συμβάλλουν στην ευτυχία ενός παιδιού, καθώς ενεργοποιούν ορμόνες όπως είναι η ντοπαμίνη και η ωκυτοκίνη. Επιπλέον, μειώνεται το στρες και ενισχύεται το δέσιμο μεταξύ των μελών της οικογένειας.

Άλλωστε, η αλληλεπίδραση με τους ανθρώπους είναι αυτή που μας κάνει να νιώσουμε ότι μας αγαπάνε και ότι τους αγαπάμε και όχι τα δώρα.

Πηγή: healthy-holistic-living.com

 


Πηγή