Τρίτη , 23 Απρίλιος 2024

Οι δουλειές του σπιτιού δεν είναι μητρότητα

Μπορεί να τις έχουμε συνδεδεμένες στο μυαλό μας, κυρίως οι πιο παλιοί, όπου η γυναίκα δεν εργαζόταν και η κύρια ασχολία της ήταν να φροντίσει το σπίτι, τα παιδιά και τον σύζυγο. Αυτές οι εποχές όμως έχουν φύγει ανεπιστρεπτί! Τα πράγματα έχουν αλλάξει – για άλλους καλώς, για άλλους κακώς, παρόλα αυτά αυτή είναι η συνθήκη σήμερα!

Δεν θα μείνω στο αν θα πρέπει να βοηθούν όλοι μέσα στο σπίτι: από τα παιδιά έως και τον σύζυγο… τα έχουμε ξαναπεί αυτά! Θα σταθώ περισσότερο στη λανθασμένη σύνδεση της μητρότητας με τα …οικιακά!

Τι σημαίνει μητρότητα; Η λέξη μητρότητα αποδίδει μία ιδιότητα στη γυναίκα, την ιδιότητα της μάνας! Δεν αποδίδει και την ιδιότητα της καθαρίστριας, της μαγείρισσας, της γυναίκας που ασχολείται με το σπίτι.

Το να είναι μία γυναίκα μητέρα, σημαίνει πως έχει υπό την προστασία της την ανατροφή, το μεγάλωμα αλλά και την προστασία των μικρών της, έως ότου αυτά είναι σε θέση να φροντίσουν και να στηρίξουν μόνα τους τον εαυτό τους, να γίνουν νεαροί ενήλικες στην εποχή μας.

Είναι δίπλα τους με όλη της την αγάπη, την αγκαλιά της, την φροντίδα της, την προσφορά και της τρυφερότητα, τον πλούσιο συναισθηματικό της κόσμο. Και όσο και αν υπάρχουν διαφορές από μητέρα σε μητέρα, λόγω βιωμάτων, κουλτούρας, θρησκείας, κλπ, το μόνο σίγουρο είναι πως αυτό που νιώθει η μάνα για τα μικρά της είναι ίδιο για όλες σχεδόν τις μαμάδες.

Αυτή είναι η μητρότητα, και καλό είναι να μην την συγχέουμε ή να τις δίνουμε προεκτάσεις που …βολεύουν πολλούς!

oi douleies toy spitiou den einai mitrotita 2

Οι δουλειές του σπιτιού δεν είναι μητρότητα! Μάλιστα, έχουν φέρει σε δύσκολη και συγκρουσιακή σχέση πολλά ζευγάρια, όπου εργάζονται και οι δύο σύζυγοι και η γυναίκα είναι «υποχρεωμένη» να συνεχίσει την εργασία επιστρέφοντας στο σπίτι για τις δουλειές του σπιτιού και των παιδιών. Ακούω και το άλλο επίσης στο γραφείο, πως εφόσον εκείνη δουλεύει και δεν προλαβαίνει να εκπληρώσει τα …καθήκοντά της στο σπίτι, να βρει μία γυναίκα που θα τα αναλάβει αλλά θα την πληρώνει εκείνη, όχι το ζευγάρι από κοινού και προπαντός όχι ο σύζυγος!

Ας ανοίξουμε λίγο λοιπόν τα… μυαλά μας και ας δούμε την εξέλιξη της κοινωνίας μας. Άλλωστε, αρκετοί είναι οι άνδρες που έχουν αναλάβει το σπίτι, την φροντίδα του και τα παιδιά και είναι η γυναίκα ο κουβαλητής…

Όλα μπορούν να γίνουν, αν υπάρχει πρώτα από όλα η καλή διάθεση για συνεννόηση…

Μαρίνα Μόσχα

Ψυχολόγος-Ψυχοθεραπεύτρια, μέλος της Ελληνικής Εταιρείας Αγωγής Ψυχικής και Σεξουαλικής Υγείας


Πηγή