Παρασκευή , 29 Μάρτιος 2024

Οι επιστήμονες επιβεβαιώνουν: Παιχνίδι, το «αντίδοτο» σε κάθε πρόβλημα των γονιών!

Η έρευνα, που έγινε από την Dr. Jacqueline Harding, επίκουρη καθηγήτρια στο Middlesex University και διεθνή εμπειρογνώμονα στην ανάπτυξη των παιδιών και στη νευροφυσιολογία για την Fisher Price, συνδυάζει τα αποτελέσματα περισσότερων από 100 επιστημονικών μελετών για τις νευροεπιστήμες και την ψυχολογία της συμπεριφοράς και καταδεικνύει πως το παιχνίδι με τα παιδιά μπορεί να έχει όχι μόνο ένα αλλά πολλαπλά οφέλη, καθώς:

  • Μειώνει τα επίπεδα άγχους
  • Ενισχύει την ευζωία
  • Δυναμώνει το ανοσοποιητικό σύστημα
  • Ανυψώνει τη διανοητική ικανότητα
  • Εκτινάσσει τις εκκρίσεις της ορμόνης «της αγάπης», της ωκυτοκίνης, η οποία παράγεται στον εγκέφαλο κατά τη διάρκεια ουσιαστικού παιχνιδιού με τα μικρά.

Είναι χαρακτηριστικότατο πως το παιχνίδι με τα παιδιά μας και το πηγαίο γέλιο που μας προκαλεί μπορεί να ισοδυναμεί με μία άσκηση μέτριας έντασης που κάνουμε στο γυμναστήριο, όπως για παράδειγμα, το τρέξιμο στο διάδρομο. Με λίγα λόγια και απλά, το παιχνίδι ανακουφίζει ψυχολογικά όποιον ενήλικα ασχολείται με το παιδί παίζοντας, ενώ παράλληλα ενισχύει τον ίδιο τον οργανισμό.

Η Dr. Harding αποκαλεί τη σχέση αυτή «Τριγωνικό Παιχνίδι» και εξηγεί πως ο ενήλικας (μητέρα, πατέρας, παππούς, γιαγιά ή όποιος άλλος φροντιστής), το παιδί και το παιχνίδι με το οποίο ασχολούνται και οι δύο αποτελούν τις κορυφές του τριγώνου αυτού.

Το παιχνίδι «εμβόλιο» κατά των στρεσογόνων καταστάσεων

Η Dr. Harding εστιάζει στις δυσκολίες της εποχής που ζούμε, εν μέσω καραντίνας λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού και επισημαίνει πως είναι μια ευκαιρία που πρέπει να αρπάξουμε για να δυναμώσουμε και να θωρακίσουμε τη σχέση μας με το παιδί μας. Με το παιχνίδι ο εγκέφαλός μας ουσιαστικά παράγει το «αντίδοτο» στην καταστροφική ορμόνη κορτιζόλη, την ορμόνη του άγχους, ενώ η ίδια παρομοιάζει το παιχνίδι με τα παιδιά μας ως «εμβόλιο» ενάντια στο αυξημένο άγχος που αισθανόμαστε εξαιτίας του COVID-19: «Ελπίζω ότι οι γονείς θα αφυπνιστούν με τα πλεονεκτήματα που μπορεί να προσφέρει το παιχνίδι τόσο στους ίδιους όσο και στα παιδιά τους και θα αποδείξουν ότι η ανθρωπότητα μπορεί να αρπάξει την ευκαιρία για τον ‘επαναπρογραμματισμό’ της… Πρέπει να φέρουμε την παιχνιδιάρικη διάθεση πίσω στη ζωή μας και τα πιο κατάλληλα άτομα για να μας το δείξουν αυτό είναι τα ίδια μας τα παιδιά», αναφέρει χαρακτηριστικά.

fisher price 3

Η Dr. Jacqueline Harding

Σύμφωνα με την Dr. Harding, την ώρα που παίζουμε με τα παιδιά μας με ένα παιχνίδι, είναι καλό να ικανοποιούμε τρεις βασικές παραμέτρους:

  1. «Καθρέφτη, καθρεφτάκι μου»: Στεκόμαστε κοντά και κοιτάζουμε ο ένας τον άλλον στα μάτια – έτσι καθρεφτίζεται η συναισθηματική μας κατάσταση και αποδεσμεύεται η ωκυτοκίνη, που μειώνει το άγχος.
  2.  «Τριγωνικά παιχνίδια, σκόρπισαν παντού»: Εμείς και το παιδί αφοσιωνόμαστε εξίσου στο παιχνίδι και αναπτύσσουμε μια εξαιρετικά επωφελή, πρώιμη μορφή «διαλόγου».
  3. «Αμοιβαία ανταπόκριση»: Όταν εμείς ανταποκρινόμαστε στις ανάγκες του, το παιδί συμμετέχει ισάξια. Μοιραζόμαστε το περιβάλλον σύνδεσης και αποκτούμε καλύτερο «δέσιμο».

fisher price 4

«Ας Γίνουμε Πάλι Παιδιά», μας καλεί η Fisher Price

Ακριβώς σε αυτό το πνεύμα κινείται η Fisher Price που στέκεται στο πλάι των μικρών μας με δημιουργικά παιχνίδια από την πρώτη στιγμή της ζωής τους. Η καμπάνια της με τίτλο «Ας Γίνουμε Πάλι Παιδιά», ζητά από εμάς τους γονείς να θυμηθούμε τα παιδικά μας χρόνια και να ανακαλύψουμε από την αρχή τη χαρά του παιχνιδιού, μαζί με τα παιδιά μας. Συναισθανόμενη τη διεθνή συγκυρία που έχει δημιουργηθεί λόγω κορωνοϊού, η Fisher Price με τα – εδώ και 90 χρόνια – πολυαγαπημένα παιχνίδια, μας δείχνει τον τρόπο να δημιουργήσουμε μαζί με τα παιδιά μας έναν μαγικό κόσμο και να ταξιδέψουμε μέσα σε αυτόν.

Η λύση για όλα όσα αντιμετωπίζουμε φαίνεται πως είναι απλή, δημιουργική και απολύτως ευχάριστη. Παίζουμε μαζί με τα παιδιά μας, αφιερώνουμε χρόνο και δείχνουμε ενδιαφέρον για το παιχνίδι τους, δημιουργούμε κάθε φορά «Τριγωνικό Παιχνίδι» μαζί τους και γινόμαστε πάλι παιδιά: Για να θωρακίσουμε την ψυχή και τον οργανισμό μας, να προσφέρουμε στα παιδιά μας εκείνα που πραγματικά χρειάζονται, να βγούμε πιο δυνατοί από κάθε νέα περιπέτεια!

fisher price 5

Οκτώ συμβουλές της Dr. Harding για την περίοδο του εγκλεισμού:

  1. Αφιερώνουμε Χρόνο Μαζί: Το «Τριγωνικό Παιχνίδι» είναι καίριας σημασίας.
  2. Απολαμβάνουμε τα Καλά της Καθημερινότητας: Σχεδιάζουμε καθημερινό πρόγραμμα για δουλειές, παιχνίδι, άσκηση, επικοινωνία με βιντεοκλήσεις και το τηρούμε όσο γίνεται.
  3. Το Να Είμαστε Κοντά Μετράει: Είμαστε το «ασφαλές λιμάνι» του παιδιού μας, τώρα και για πάντα. Το ακούμε και του μιλάμε αντιμετωπίζοντάς το με σεβασμό.
  4. Κοιταζόμαστε στα Μάτια: Έτσι στέλνουμε το μήνυμα ότι «ενδιαφερόμαστε και οι δύο μαζί».
  5. Παιχνιδιάρικη Ομάδα Δράσης: Όταν ικανοποιούμε την ανάγκη μας να παίξουμε κι εμείς με το παιδί μας, κερδίζουμε ψυχολογικά, ενώ ενισχύουμε το ανοσοποιητικό μας.
  6. Βάζουμε Φαντασία: Αφηνόμαστε και παίζουμε χωρίς οδηγίες.
  7. Εξασκούμε το Μυαλό μας με δημιουργικές δραστηριότητες.
  8. Ένα-Δύο-Τρίγωνο: Το «Τριγωνικό Παιχνίδι» είναι το κατάλληλο σχήμα παιχνιδιού τόσο για εμάς όσο και για το παιδί.

Πηγή