Παρασκευή , 29 Μάρτιος 2024

Οι μαμάδες δεν πρέπει να νιώθουν ενοχές όταν έχουν λίγο χρόνο για τον εαυτό τους

Είναι πιο εύκολο να το πεις παρά να το κάνεις, αλλά οι μαμάδες δεν πρέπει ποτέ να νιώθουν ενοχές κάθε φορά που αφιερώνουν λίγο χρόνο στον εαυτό τους.

Αυτός ο χρόνος συνήθως είναι ελάχιστος και πολύτιμος.

Η καθημερινή πίεση είναι μεγάλη και οι υποχρεώσεις πολλές αλλά παρ΄όλα αυτά, προσπαθούν να ανταπεξέλθουν με επιτυχία σε όλα.

Όμως όταν η μαμά βάζει τον εαυτό της τελευταίο, όλη η οικογένεια υποφέρει. Γι΄αυτό είναι σημαντικό να προσέχει την ψυχική της υγεία και για να γίνει αυτό χρειάζεται λίγο χρόνο για την ίδια.

Η πανδημία μας έδειξε τη σημασία του χρόνου

Όταν πριν από δύο χρόνια όταν λόγω της πανδημίας κλειστήκαμε όλοι σπίτια μας, οι μαμάδες ήταν αυτές που υπέφεραν περισσότερο. Εργαζόμενες μητέρες κλήθηκαν να δουλεύουν από το σπίτι ή εγκατέλειψαν τη δουλειά για να φροντίζουν τα παιδιά. Ήταν μια δύσκολη περίοδος με πολύ άγχος και πολλές μητέρες ένιωσαν την ανάγκη να βρουν μια διέξοδο…

Ο χρόνος είναι πολύτιμος για όλους και ο καθένας μπορεί να τον αξιοποιεί όπως επιθυμεί. Εξαίρεση δεν αποτελούν οι μαμάδες.

Θα πρέπει λοιπόν να τον απολαμβάνουν – αυτόν τον λιγοστό που μπορεί να έχουν – χωρίς ενοχές. Ναι, έχουν αναλάβει την ανατροφή και την φροντίδα των παιδιών αλλά πολλές φορές, αρχίζουν να χάνουν μέρος του εαυτού τους.

enoxes mamas

Η επιστήμη …μίλησε: Οι μαμάδες έχουν ανάγκη από προσωπικό χρόνο 

Μια μελέτη του 2018 διαπίστωσε ότι η μέση μαμά έχει μόνο 30 λεπτά την ημέρα για τον εαυτό της και αυτό δεν είναι αρκετό. Λάβετε υπόψη ότι η μελέτη έγινε πριν από την πανδημία και τα λεπτά που οι μαμάδες έμεναν μόνες καθημερινά σίγουρα μειώθηκαν κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου.

Οι ψυχολόγοι συμφωνούν ότι οι μαμάδες χρειάζονται χρόνο μόνες τους και πρέπει να τον διεκδικούν. Το The Hearty Soul επισημαίνει ότι οι μητέρες που είναι πολύ αδύνατες μπορεί να αρχίσουν να υποφέρουν και από σωματικές παθήσεις.

Οι μαμάδες πρέπει να εξοικονομούν χρόνο για τον εαυτό τους και να μην αισθάνονται άσχημα.

Ζητήστε από τον σύντροφό σας, τους γονείς σας, τους στενούς σας φίλους ( αν δεν υπάρχει η οικονομική δυνατότητα να έχετε μια γυναίκα για λίγες ώρες), να κρατήσουν τα παιδιά για 1-2 ώρες. Αφιερώστε αυτό το χρόνο αποκλειστικά για εσάς. Ακόμα κι αν πρόκειται να περπατήσετε μόνη σας χωρίς να τρέχετε πίσω από το μικρό παιδί σας.

Πηγή: moms.com


Πηγή