Πέμπτη , 18 Απρίλιος 2024

Οι ξηροί καρποί που βοηθούν στη μείωση της κακής χοληστερόλης (εικόνες)

Η συστηματική κατανάλωση ξηρών καρπών μπορεί να συμβάλλει στην πρόληψη της στεφανιαίας νόσου, καθώς προκαλεί μείωση των λιπιδίων στο αίμα.

Αμερικανική μετα-ανάλυση για την κατανάλωση ξηρών καρπών σε επτά χώρες, έδειξε ότι οι συμμετέχοντες που κατανάλωναν τακτικά ξηρούς καρπούς κατάφεραν να μειώσουν τη χοληστερόλη στο αίμα τους.

Οι σχεδόν 600 συμμετέχοντες είχαν υψηλή χοληστερόλη αλλά κανένας εξ αυτών δεν ακολουθούσε θεραπεία. Για τις ανάγκες των ερευνών κλήθηκαν να καταναλώνουν 67 γρ. ξηρούς καρπούς ημερησίως.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι επήλθε μείωση 5,1% κατά μέσο όρο στην ολική χοληστερόλη, κατά 7,4% αποκλειστικά στη λεγόμενη «κακή» χοληστερόλη LDL και κατά 8,3% μείωση της σχέσης LDL προς HDL, που αντιπροσωπεύει την καλή χοληστερόλη αίματος.

Διαπιστώθηκε επίσης μείωση κατά 10,2% στα τριγλυκερίδια σε όσους είχαν υψηλές τιμές, δηλαδή τουλάχιστον 150 mg/dl.

Όπως ανέφεραν οι ειδικοί, τα ποσοστά μείωσης των λιπιδίων ήταν μεγαλύτερα στα άτομα με υψηλή «κακή» χοληστερόλη, ακόμα και σε όσα δεν ήταν παχύσαρκα ή υπέρβαρα, καθώς και στα άτομα που ακολουθούν δυτικά πρότυπα διατροφής, δηλαδή όχι μεσογειακή διατροφή.

Οι ξηροί καρποί είναι πλούσιοι σε φυτικές στερόλες, οι οποίες εμποδίζουν την απορρόφηση χοληστερόλης από το έντερο, αλλά και σε φυτικές ίνες, πρωτεΐνες, ακόρεστα λιπαρά οξέα, βιταμίνες κλπ.

Δείτε ποιοι είναι οι καλύτεροι ξηροί καρποί για τη μείωση της κακής χοληστερόλης:

Διαβάστε περισσότερα στο Onmed.gr


Πηγή