Πέμπτη , 25 Απρίλιος 2024

Οι παράγοντες που διαμορφώνουν τον γλυκαιμικό δείκτη (εικόνες)

Είναι σημαντικός για τους διαβητικούς και για όσους θέλουν να χάσουν κιλά ευκολότερα, αλλά και για την υγεία και την ευεξία όλων.

Έρευνες έχουν δείξει ότι όσοι κατανάλωναν τρόφιμα χαμηλού ΓΔ έχασαν περισσότερο βάρος συγκριτικά με όσους κατανάλωναν τρόφιμα υψηλού ΓΔ.

Μάλιστα, τα τρόφιμα χαμηλού ΓΔ είναι συνήθως πλούσια σε φυτικές ίνες, οι οποίες βοηθούν στον κορεσμό, στην καλή υγεία του γαστρεντερικού συστήματος και στην καλύτερη ρύθμιση των επιπέδων σακχάρου και λιπιδίων στο αίμα.

Τα τρόφιμα με υψηλό γλυκαιμικό δείκτη είναι τα επεξεργασμένα προϊόντα σίτου και οι πατάτες, με μέτριο γλυκαιμικό δείκτη τα όσπρια και τα ακατέργαστα προϊόντα σίτου και με χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη τα μη αμυλούχα λαχανικά (μπρόκολο, χόρτα).

Πέρα από τους υδατάνθρακες ο γλυκαιμικός δείκτης διαμορφώνεται και από άλλους παράγοντες όπως:

Διαβάστε περισσότερα στο Onmed.gr


Πηγή