Τετάρτη , 24 Απρίλιος 2024

Οι 9 μη διαπραγματεύσιμοι κανόνες όταν επισκέπτεστε μαμά με νεογέννητο

Τα νεογέννητα είναι ευαίσθητα πλασματάκια. Και οι μαμάδες τους επίσης. Αν λοιπόν πρόκειται να επισκεφθείτε μία μανούλα που μόλις έχει γεννήσει, ορίστε μερικοι κανόνες που καλό θα ήταν να έχετε στο νου σας.

1. Προγραμματίστε την επίσκεψή σας από πριν. Μην πιέζετε τη μαμά να σας δεχθεί αν δεν είναι έτοιμη και μην συγκρίνετε καταστάσεις. Κάθε οικογένεια αντιμετωπίζει διαφορετικά τον ερχομό ενός νεου μέλους. Σεβαστείτε την επιθυμία της μαμάς και ρωτήστε πρώτα αν είναι έτοιμη για επισκέψεις. Και ακόμη κι όταν είναι, δώστε της μερικές εναλλακτικές. Οτι μπορείτε εσεις να πάτε, δε σημαίνει ότι μπορεί και εκείνη…

2. Να είστε συνεπής. Η μητρότητα, στην αρχή της ειδικα, είνα εξοντωτική και αν έχετε πάρει πράσινο φως για επίσκεψη, πρέπει να θυμάστε την ώρα και να μην εμφανιστείτε ουτε νωρίτερα, ούτε αργότερα.

3. Μη μείνετε πολύ. Κρατήστε την επίσκεψη σύντομη και διακριτική. Μία ώρα ειναι αρκετή για ολους, εκτός αν η μαμά θέλει κάτι περισσότερο.

4. Πηγαίντε της φαγητό. Θα το εκτιμήσει σίγουρα. Αν κάτι δεν προλαβαίνει η νέα μαμά, είναι να ψωνίσει και να μαγειρέψει! Αν δε  μπορείτε να το μαγειρέψετε, πάρτε της ακόμη και σάντουιτς ή το αγαπημένο της ντελίβερι, θα το εκτιμήσει. Και κάντε το ακόμη πιο εύκολο πηγαίνοντας τάπερ μίας χρήσης που δεν χρειάζεται να σας επιτρέψει!

5. Πλύνετε τα χέρια σας μόλις μπείτε και ρωτήστε αν μπορείτε να πάρετε το μωρό αγκαλιά. Οσο ακαταμάχητο και γλυκό κι αν είναι, δεν έχετε κανένα δικαίωμα να το αρπάξετε και να το κρατήσετε αγκαλιά. Επισης η μαμά νιώθει πολύ κτητικά απέναντί του κι εσείς οφείλετε να το σεβαστείτε αυτό.

6. Προσφερθείτε να βοηθήσετε κρατώντας το μωρό και ζητώντας από τη μαμά αν θέλει να κάνει ένα ντους ή κάποια άλλη της εκκρεμότητα. Ακόμη κι αν θέλει να πάρει ένα μισάωρο ύπνο, ρωτήστε τη, αλλά μην επιμείνετε αν σας αρνηθεί.

7. Πείτε όχι, αν η μαμά θέλει να σας προσφέρει καφέ ή κάτι να φάτε. Ειστε εκεί για να βοηθήσετε όχι να την επιβαρύνετε. Αν διψάτε, εξυπηρετηθείτε μόνοι σας.

8. Μην φέρντετε μαζί σας τα παιδιά σας. Πάτε για να επικεντρωθείτε στο μωρό και τη μαμά, όχι για να κυνηγάτε τα δικά σας παιδιά. Και αν τη μέρα της επίσκεψής σας, δείτε ότι κάποιο παιδάκι σας είναι κρυωμένο ή βήχει, καλέστε τη μαμά και ακυρώστε. Θα το εκτιμήσει πολύ περισσότερο από το να κολλήσετε το μωρό της.

9. Μη δίνετε συμβουλές αν δε σας ζητηθούν. Αν σας ρωτήσει η μαμά για τον θηλασμό, τον ύπνο ή την ενδεχόμενη κατάθλιψη, πείτε την εμπειρία σας και μέχρι εκεί. Αν δεν έχετε δική σας εμπειρία, μην πείτε τίποτα. Και ό,τι δε σας …ταιριάζει, κρατήστε το για τον εαυτό σας.

 


Πηγή