Πέμπτη , 18 Απρίλιος 2024

Οκτώ τρόποι για να μεγαλώσετε δημιουργικά παιδιά

Ο κάθε γονιός θέλει το παιδί του να είναι δημιουργικό και να μαθαίνει καινούρια πράγματα. Όμως για να συμβεί αυτό χρειάζεται τη δική σας παρότρυνση και καθοδήγηση.Υπάρχουν ορισμένοι τρόποι που θα βοηθήσουν εσάς αλλά και το παιδί σας να ανακαλύψει τα δημιουργικά μονοπάτια της σκέψης και όχι μόνο.

Αφήστε το να μάθει από τα λάθη του

Τα παιδιά που φοβούνται την αποτυχία είναι λιγότερο πιθανό να σκέφτονται δημιουργικά. Εάν το παιδί σας νιώθει απογοητευμένο όταν έκανε ένα λάθος, δοκιμάστε να πείτε κάτι όπως « τι μπορούμε να κάνουμε για να αλλάξουμε αυτό το αποτέλεσμα;»

Αφήστε το να προκαλέσει ένα μικρό χαμό

Την επόμενη φορά που το παιδί σας όταν ζωγραφίζει ή παίζει προκαλεί έναν χαμό ,μην σπεύσετε να φωνάξετε , αφήστε το να εκφραστεί με τον τρόπο που θέλει και νιώθει.

Επαινέστε το αλλά με μέτρο

Το πρόβλημα με τον υπερβολικό έπαινο είναι ότι μπορεί να απομακρύνει ένα παιδί από την αναζήτηση των δικών του εσωτερικών κινήτρων. Αυτό δεν σημαίνει ότι γενικά ο έπαινος είναι κακός, αλλά την επόμενη φορά που θα μπείτε στον πειρασμό να το επαινέσετε, δοκιμάστε να πείτε κάτι αντικειμενικό, όπως «Βλέπω ότι κατάφερες να φορέσεις μόνο σου τα παπούτσια», « είδα ότι ασχολήθηκες πολύ με αυτή την εργασία».

Να είστε ανοιχτόμυαλοι

Δώστε επιλογές στο παιδί σας ώστε να μάθουν να έχουν ανεξάρτητη σκέψη και βούληση.

φωτο: pexels.com

Να είστε δημιουργικοί πρώτα εσείς

Τα παιδιά που παρακολουθούν τους γονείς τους να συμμετέχουν σε δημιουργικές δραστηριότητες είναι πιο πιθανό να αγκαλιάσουν και τα ίδια αυτές τις δραστηριότητες. Εάν έχει περάσει αρκετός καιρός από τότε που έχετε κάνει κάτι δημιουργικό, σκεφτείτε με τι θα θέλατε να καταπιαστείτε.

Να κάνετε ένα βήμα πίσω

Εάν ένα παιδί αισθάνεται ότι βρίσκεται συνεχώς υπό παρακολούθηση, μπορεί να είναι λιγότερο πιθανό να αναλάβει πρωτοβουλίες, κάτι που θα μείωνε τη δημιουργικότητά του. Εάν ενθαρρύνετε την αυτονομία, θα δείτε τη φαντασία του παιδιού σας να ανθίζει.

Αφήστε στο παιδί ελεύθερο χρόνο

Αυτό μπορεί να είναι δύσκολο, ειδικά για τους εργαζόμενους γονείς, αλλά τα παιδιά χρειάζονται ελεύθερο χρόνο για να χτίσουν, να πειραματιστούν, να εξερευνήσουν. Θα μπορούσε να είναι μισή ώρα μετά το δείπνο ή το Σαββατοκύριακο.

Μειώστε το χρόνο μπροστά στις οθόνες

Μπορεί να είναι δύσκολο να μειώσετε εντελώς τον χρόνο που περνά το παιδί σας μπροστά στην οθόνη, αλλά μπορείτε να βάλετε όρια. Ο χρόνος που θα εξοικονομήσει μπορεί να αφιερωθεί στο να σχεδιάσει, να μαγειρέψει ή να κάνει κάτι άλλο εκτός από το να είναι μπροστά σε μια οθόνη.

Πηγή: tinkerlab.com


Πηγή