Τρίτη , 23 Απρίλιος 2024

Ομιλία παιδιού: Τρόποι να εμπλουτίσετε το λεξιλόγιό του

Σας προβληματίζει το γεγονός ότι το παιδί σας δεν χρησιμοποιεί παρά ελάχιστες λέξεις παρότι έχει κλείσει τα δύο; Σύμφωνα με τους ειδικούς επιστήμονες της ανάπτυξης των παιδιών, το 20-25% των παιδιών δε μιλάει σωστά σε αυτή την ηλικία και οι λόγοι είναι πολλοί.

Για παράδειγμα, η σειρά του ανάμεσα στα αδέρφια του. Αν είναι το τελευταίο παιδί, τα μεγαλύτερα αδέρφια του ίσως να το καταλαβαίνουν καλύτερα από εσάς όταν λέει τις παραποιημένες λέξεις και να είναι σε θέση να τις μεταφράσουν. Αφού λοιπόν γίνεται κατανοητό από τους δικούς του ανθρώπους, γιατί να κουράζεται να προφέρει τις λέξεις καλύτερα;

Αν εσείς, οι γονείς του, ή οι άλλοι άνθρωποι που το προσέχουν (οι παππούδες για παράδειγμα) του δείχνετε παραπάνω ενδιαφέρον απ’ ό,τι πρέπει και του κάνετε και το παραμικρό χατίρι, γιατί να προσπαθήσει;

Πώς θα το βοηθήσετε

  • Ένας αποτελεσματικός τρόπος για να εμπλουτίσετε το λεξιλόγιο του παιδιού σας είναι οι ερωτήσεις.Κάντε του ερωτήσεις για όλα αυτά τα θαυμάσια πράγματα που αισθάνεται και βλέπει. Ερωτήσεις όμως που οδηγούν σε συζήτηση και δεν ζητάνε μόνο μια απλή μονολεκτική απάντηση. Ακούστε πιο προσεκτικά τι λέει το μικρούλι σας και όχι πως το λέει.
  • Μην πιέζετε το παιδί σας να ολοκληρώσει γρήγορα τις προτάσεις του ή να μιλά πιο αργά. Αν αρχίσει να σκέφτεται με ποιο τρόπο θα πρέπει να σχηματίσει μια σωστή πρόταση, θα κουραστεί και θα ξεχάσει το νόημα της επικοινωνίας.
  • Ο πιο αποτελεσματικός τρόπος για να μάθει να μιλά σωστά το παιδί σας, είναι το παιχνίδι.
    Την ώρα που βάζει τον έναν κύβο πάνω στον άλλο για να χτίσει τον πύργο του, εξηγήστε του ότι ο πιο μεγάλος πύργος μπαίνει στην αρχή και ο πιο μικρός στο τέλος. Αφήνετέ του περιθώρια για να καταλάβει και να αφομοιώσει αυτά που του εξηγήστε. 
  • Ενας άλλος λόγος που τα “γιατί” και οι υπόλοιπες ερωτήσεις είναι τόσο δημοφιλείς στην κοινωνία των παιδιών, είναι η τεράστια ευχαρίστηση που αντλούν από τη διαδικασία να θέτουν ερωτήσεις και να παίρνουν απαντήσεις. Ακόμα κι αν ξέρουν την απάντηση, την ερώτηση θα την κάνουν.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr


Πηγή