Παρασκευή , 19 Απρίλιος 2024

Ομορφιά για μαμάδες: Σπιτικά καλλυντικά με βάση το αλάτι – Πέντε συνταγές

Το αλάτι είναι ένα προϊόν που υπάρχει σε κάθε σπίτι. Το χρησιμοποιούμε κυρίως στη μαγειρική, ωστόσο μπορούμε να το χρησιμοποιήσουμε και στη ρουτίνα ομορφιάς μας, φτιάχνοντας σπιτικά καλλυντικά για το πρόσωπο και το σώμα.

Ποια τα οφέλη του αλατιού για την επιδερμίδα;

Το θαλασσινό αλάτι περιέχει πληθώρα στοιχείων και μετάλλων τα οποία είναι απαραίτητα για την υγεία της επιδερμίδας. Όταν τα στοιχεία αυτά υπάρχουν σε έλλειψη στο δέρμα, διαταράσσεται η ισορροπία του δέρματος και το αποτέλεσμα είναι ξηρότητα, ερεθισμός κ.α. Τα καλλυντικά με αλάτι μπορούν να βοηθήσουν στην αποκατάσταση αυτής της ισορροπίας και μπορείτε πολύ εύκολα να φτιάξετε και τα δικά σας με αγνά υλικά που ήδη έχετε στην κουζίνα σας.

Σπιτικά καλλυντικά με βάση το αλάτι

Μάσκα προσώπου με αλάτι και μέλι

Το αλάτι και το μέλι έχουν αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες. Κάνουν το δέρμα πιο απαλό και καταπραΰνουν από κοκκινίλες και ερεθισμούς. Επιπλέον, ο συνδυασμός τους ισορροπεί τη λιπαρότητα στο δέρμα και βοηθά στην ενυδάτωση του δέρματος στα στο στρώμα που χρειάζεται.

Υλικά:

  • 2 κουταλάκια του γλυκού αλάτι
  • 4 κουταλάκια του γλυκού μέλι

Εκτέλεση:

Ανακατέψτε πολύ καλά τα δύο υλικά μέχρι να δημιουργηθεί μία παχύρευστη πάστα. Απλώστε σε στεγνό και καθαρό δέρμα σε όλο το πρόσωπο πλην την περιοχή των ματιών και αφήστε τη μάσκα να δράσει για 10 με 15 λεπτά.

Για να βγάλετε τη μάσκα, βρέξτε μία πετσέτα με ζεστό νερό και σκουπίστε απαλά το πρόσωπό σας. Αφήστε την πετσέτα για περίπου 20 δευτερόλεπτά στο πρόσωπό σας. Στη συνέχεια ξεπλύνετε με χλιαρό νερό κάνοντας κυκλικές κινήσεις.

Scrub για το σώμα με αλάτι και ελαιόλαδο

Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το αλάτι για απολέπιση. Εκτός από τον καθαρισμό της επιδερμίδας από τα νεκρά κύτταρα, το δέρμα θα είναι πιο απαλό και ενυδατωμένο.

Υλικά:

  • ¼ φλιτζάνι αλάτι
  • ½ φλιτζάνι ελαιόλαδο (εναλλακτικά μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και έλαιο καρύδας)
  • (προαιρετικά: 10 σταγόνες από το αγαπημένο σας αιθέριο έλαιο)

Εκτέλεση:

Ανακατέψτε τα παραπάνω υλικά πολύ καλά. Εφαρμόστε το scrub στο ντουζ ή όταν κάνετε μπάνιο, κάνοντας κυκλικές κινήσεις.

Θεραπεία κατά της πιτυρίδας

Το αλάτι αφαιρεί την ξηροδερμία από το κεφάλι και διεγείρει την κυκλοφορία του αίματος για ένα υγιές τριχωτό της κεφαλής. Επίσης, απορροφά το λάδι και την υγρασία και αποτρέπει την ανάπτυξη μυκήτων, προστατεύοντας έτσι από την πιτυρίδα.

Την ώρα που λούζεστε και τα μαλλιά σας είναι βρεγμένα, κάντε μασάζ σε όλο το τριχωτό της κεφαλής χρησιμοποιώντας ένα με δύο κουταλάκια του γλυκού αλάτι. Λούζεστε και χρησιμοποιείτε conditioner κανονικά.

pitirida antimetopisi

Στοματικό διάλειμμα

Το αλάτι δρα ως απολυμαντικό  και σκοτώνει τα βακτήρια που μπορούν να προκαλέσουν κακή αναπνοή και ουλίτιδα.

Υλικά:

  • ½ κουταλάκι του γλυκού αλάτι
  • ½ κουταλάκι του γλυκού μαγειρική σόδα
  • ¼ του φλιτζανιού νερό

Εκτέλεση

Βάλτε σε ένα shaker το νερό, προσθέστε το αλάτι και τη σόδα και κουνήστε πολύ καλά, μέχρι να διαλυθεί τελείως το αλάτι. Χρησιμοποιήστε το μείγμα ως στοματικό διάλυμα όταν πλένετε τα δόντια σας.

Scrub προσώπου με αλάτι και λεμόνι

spitiko scrub me lemoni kai alati

Υλικά:

  • 2 κ.σ. αλάτι
  • 2 κ.γ. χυμό λεμονιού
  • εάν θέλετε μπορείτε να προσθέσετε και μερικές σταγόνες από κάποιο αιθέριο έλαιο

Εκτέλεση:

Ανακατέψτε τα παραπάνω υλικά μέχρι να ομοιογενοποιηθεί το μείγμα. Έπειτα πάρτε λίγη ποσότητα και κάντε πολύ απαλό μασάζ σε όλο το πρόσωπο για τρία με πέντε λεπτά. Στη συνέχεια πλύνετε το πρόσωπό σας με ζεστό νερό και σκουπίστε το με μία καθαρή πετσέτα.

Πηγή: today.com


Πηγή