Παρασκευή , 19 Απρίλιος 2024

Οχτώ τρόποι για να βοηθήσετε το παιδί σας να κοινωνικοποιηθεί

Η οικογένεια, τα φιλικά πρόσωπα, οι συγγενείς -μακρινοί και κοντινοί- είναι τα πρώτα πρόσωπα με τα οποία το παιδί καλείται να αλληλεπιδράσει και συνυπάρξει ήδη από τα πρώτα χρόνια της ζωής του. 

Η κοινωνικότητα του παιδιού καλλιεργείται και αναπτύσσεται σταδιακά. Ασφαλώς όπως καθε γονιός που θέλει το καλύτερο για το παιδί του έτσι και εσείς θέλετε το μικρό σας να είναι κοινωνικό και να μπορεί να απολαύσει τις πρώτες του συναναστροφές και τις πρώτες του φιλίες.

Πώς όμως μπορείτε να συμβάλλετε εσείς σε αυτό;

1. Γνωρίστε το σε μεγαλύτερα παιδιά

Τα μικρότερα παιδιά πάντα κοιτάνε τα μεγαλύτερα με θαυμασμό, για αυτό και τα μικρότερα αδέρφια παθιάζονται τόσο με τα μεγαλύτερα αδέρφια τους. Εάν το μικρό σας δεν έχει μεγαλύτερο αδερφάκι, γνωρίστε του κάποιο μεγαλύτερο παιδί από το φιλικό ή οικογενειακό σας περιβάλλον. Να είστε σίγουρη ότι θα αποτελέσει πηγη έμπνευσης για αυτό και θα συμβάλλει στο να ξεδιπλώσει τις κοινωνικές του δεξιότητες.

2. Ακολουθήστε τα χόμπι και τα ενδιαφέροντά του

Εάν το παιδί σας ήδη έχει συγκεκριμένα ενδιαφέροντα και ασχολίες, τότε αυτή είναι η ιδανική ευκαιρία για να συναναστραφεί με άλλα παιδάκια. Αν του αρέσει η ζωγραφική, με την πρώτη ευκαιρία βάλτε το να ζωγραφίσει και με άλλο παιδάκι. Έτσι θα κοινωνικοποιηθεί πιο εύκολα, ενώ παράλληλα κάνει κάτι που το αρέσει.

3. Μεγαλώστε τον κοινωνικό κύκλο του

Είναι σημαντικό για παιδιά να μάθουν να εξοικειώνονται με τα νέα πρόσωπα και με τον πολύ κόσμο και τα λεγομενα playdates είναι ο ιδανικός τρόπος. Ακόμα και αν νο μίζετε ότι το μωρό σας είναι ακόμα μικρό για playdate, η συνύπαρξη σε τέτοιες παρέες, μόνο οφέλη έχει για αυτό.

4. Δείξτε του στοργή

Αυτό πιθαντότατα να το κάνετε έτσι και αλλιώς, αλλά για να το γνωρίζετε σε κάθε περίπτωση, τα παιδιά που δέχονται αγάπη και στροργή από τους γονείς τους, φαίνεται ότι κάνουν πιο εύκολα φίλους.

5. Δείξτε τους τον κόσμο

Όσον μεγαλώνει το μωρό σας τόσο περισσότερο θα θέλει να ανακαλύψει οτιδήποτε υπάρχει γύρω του. Η περιέργεια είναι ένα συναίσθημα που έχουν όλα τα μωρά και εσείς το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να γίνεται ο “οδηγός” του. Εξηγήστε του τι βλέπει όταν πηγαίνετε μαζί βόλτα στο πάρτο, ποια είναι τα φρούτα και τα λαχανικά που βλέπετε στο σούπερ μαρκετ, τι είναι το κάθε αντικείμενο στο σπίτι.

6. Αφήστε το να σας βοηθήσει στις δουλειές του σπιτιού

Παρακινήστε το μωρό σας να σας βοηθήσει σε δουλειές του σπιτιού και διάφορες δραστηριότητες. Έτσι η αίσθηση της ομάδας και της αλληλοβοήθειας θα καλλιεργηθεί από νωρίς μέσα του.

7. Δώστε του το αγαπημένο του παιχνίδι

Όταν θα πηγαίνετε με το μικρό σας σε κάποιο καινούριο περιβάλλον στο οποίο θα γνωρίσει νέα πρόσωπα, βεβαιωθείτε ότι έχετε μαζί σας το αγαπημένο του παιχνίδι. Θα το κάνει να νιώσει άνεση και ασφάλεια και θα μπορεί να εγκλιματιστεί στο νέο περιβάλλον πιο ομαλά.

8. Μάθετε τα όριά του

Εάν το μικρό σας είναι κουρασμένο ή νυσταγμένο, μην επιμείνετε για βόλτες και επισκέψεις. Φροντίστε να καλείτε κόσμο στο σπίτι ή να κάνετε τις εξορμήσεις σας όταν το μωρό σας θα είναι ξεκούραστο, επομένω και πιο ευδιάθετο για να γνωρίσει κόσμο.

Πηγή: motherandbaby.co.uk

 


Πηγή