Παρασκευή , 29 Μάρτιος 2024

Ο εμβολιασμός έναντι του COVID-19 επηρεάζει την περίοδο;

Η περίοδος είναι ένα κυκλικά επαναλαμβανόμενο γεγονός (εξού και ο όρος «εμμηνορρυσιακός κύκλος»), βάσει του οποίου η γυναίκα σε κάποιο βαθμό ρυθμίζει τη ζωή της.

Η κάθε γυναίκα (εξαιρούνται όσες έχουν ασταθή κύκλο) γνωρίζει περίπου πότε θα της έρθει η επόμενη περίοδος, πόσο θα διαρκέσει και περίπου πόσο αίμα θα χάσει, αφού βλέπει πόσες σερβιέτες αλλάζει. Γνωρίζει εξάλλου και ποια είναι τα «συμπτώματα», που προηγούνται της περιόδου, είτε αυτά είναι σωματικά (π.χ. οίδημα, κοιλιακό άλγος, τυμπανισμός), είτε ψυχολογικά (π.χ. διαταραχές στον ύπνο ή τη διάθεση γενικότερα).

Έτσι οποιαδήποτε αλλαγή είτε στη διάρκεια του κύκλου (π.χ. καθυστέρηση), είτε στην ποσότητα ή τη διάρκεια της εμμήνου ρύσεως (π.χ. αυξημένη ροή) γίνεται αμέσως αισθητή και ενίοτε αποτελεί και λόγο μικρής ή μεγαλύτερης ανησυχίας…

Σύμφωνα με άρθρο, το οποίο δημοσιεύθηκε από το BBC στις 13/5/2021 η κλινική ανθρωπολόγος Dr Kate Clancy ανέφερε στην προσωπική της σελίδα στο Twitter, πως μετά τη χορήγηση του εμβολίου της Moderna, παρατήρησε ασυνήθιστα αυξημένη ροή στην περίοδό της. Πολλές ήταν οι γυναίκες, που απήντησαν στο σχόλιό της αυτό, αναφέροντας ανάλογες προσωπικές τους εμπειρίες.

Με αφορμή τα σχόλια αυτά η Dr Kate Clancy αποφάσισε να ξεκινήσει μία διαδικτυακή έρευνα μέσω του Πανεπιστημίου του Ilinois, στην οποία η κάθε γυναίκα έχει τη δυνατότητα να αναφέρει ενδεχόμενες αλλαγές στην έμμηνο ρύση μετά τη χορήγηση του εμβολίου κατά του COVID-19.

Τελικά η χορήγηση του συγκεκριμένου εμβολίου επηρεάζει ή όχι την περίοδο;

Η αλήθεια είναι, πως όσες παρενέργειες των διαφόρων εμβολίων κατά του COVID-19 έχουν αναφερθεί, αφορούν σύμφωνα με στατιστική ανάλυση των Κέντρων Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των Η.Π.Α. (Centers for Disease Control and Prevention/ CDC) κατά 79,1% γυναίκες. Τα συνηθέστερα αναφερόμενα συμπτώματα μετά από τον εμβολιασμό περιλαμβάνουν: κεφαλαλγίες, αίσθημα ζάλης και κόπωση. Οι ενδεχόμενες διαταραχές του κύκλου δεν περιλαμβάνονται μεταξύ των παρενεργειών αυτών.

Πάντως, την ώρα, που γράφονται αυτές οι γραμμές δεν υφίσταται δημοσίευση των αποτελεσμάτων της ανωτέρω αναφερθείσας ή κάποιας άλλης σχετικής έρευνας. Συνεπώς, αναμένουμε την «ετυμηγορία» επί του θέματος αυτού…

Θα μπορούσε όμως να συμβαίνει κάτι τέτοιο;

Η αλήθεια είναι, πως κανένας δεν μπορεί με βεβαιότητα να απαντήσει στην ερώτηση αυτή.

Εντούτοις, οι μηχανισμοί, που ρυθμίζουν τον κύκλο, δεν μας είναι γνωστοί σε όλη τους την έκταση. Επομένως, μόνον θεωρίες επί του θέματος θα μπορούσαν να διατυπωθούν…

Επί παραδείγματι δεν γνωρίζουμε αν και σε ποιο βαθμό εμπλέκεται το ανοσοποιητικό σύστημα του οργανισμού (δηλαδή το σύστημα, που μας προστατεύει από λοιμώξεις και από την ανάπτυξη καρκίνου), στη ρύθμιση του κύκλου. Με δεδομένη την επιρροή του όποιου εμβολίου στο ανοσοποιητικό σύστημα, δεν αποκλείεται με έμμεσο τρόπο δια της επιρροής αυτής, να αλλάζει και η περίοδος.

Επίσης, είναι γνωστό, πως ο κύκλος είναι δυνατόν να μεταβληθεί, αν η γυναίκα βρίσκεται σε κατάσταση ψυχικής πίεσης (stress). Δεν μπορούμε να αποκλείσουμε, την πιθανότητα ενδεχόμενο stress, που συνδέεται είτε με την «περιρρέουσα ατμόσφαιρα» του εγκλεισμού και των διαφόρων μέτρων, είτε με αυτόν καθαυτόν τον εμβολιασμό με ένα «νέο» σκεύασμα, να συνδέεται με διαταραχές του κύκλου.

emvolio gunaika

Μα αν υπάρχει η πιθανότητα ο εμβολιασμός να επηρεάσει τον κύκλο, μήπως επηρεάσει και τη γονιμότητά μου;

Στη σχετική ιστοσελίδα του CDC αυτήν τη στιγμή αναφέρεται: «Αν βρίσκεστε εν μέσω προσπαθειών για επίτευξη κύησης ή αν θέλετε να μείνετε έγκυος στο μέλλον, μπορείτε να λάβετε το εμβόλιο κατά του COVID-19. Δεν υφίστανται εξάλλου προς το παρόν επιστημονικά στοιχεία, σύμφωνα με τα οποία οποιοδήποτε εμβόλιο – συμπεριλαμβανομένου και αυτό έναντι του COVID-19, ενδέχεται να προκαλέσουν προβλήματα γονιμότητας. Επίσης το CDC δεν συνιστά τον έλεγχο με test κύησης εν όψει εμβολιασμού. Αν θέλετε να μείνετε έγκυος, δεν υπάρχει λόγος να το αναβάλλετε, επειδή εμβολιαστήκατε κατά του COVID-19. Όπως συμβαίνει και με κάθε άλλο εμβόλιο, οι επιστήμονες διερευνούν το ενδεχόμενο παρενεργειών του εμβολίου κατά του COVID-19 και θα αναφέρουν τα όποια τους συμπεράσματα».

…αντί επιλόγου…

Η επιδημία του COVID-19 είναι ένα εν εξελίξει γεγονός, και οι ιατροί συνεχώς μελετούν τα ενδεχόμενα προβλήματα, που μπορεί να προκύψουν είτε εξ αυτής καθαυτής της λοίμωξης από τον ιό, είτε από τη χορήγηση της σχετικής θεραπείας, είτε από τη χορήγηση του εμβολίου. Πάντως, αυτή τη στιγμή δεν φαίνεται ο εμβολιασμός έναντι του COVID-19 να επηρεάζει – ουσιωδώς τουλάχιστον – την περίοδό σας.

Δρ ΜΕΝΕΛΑΟΣ ΚΩΝ. ΛΥΓΝΟΣ, MSc, PhD
ΜΑΙΕΥΤΗΡ ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ ΓΥΝΑΙΚΟΛΟΓΟΣ
Master of Science University College London
Διδάκτωρ Μαιευτικής Γυναικολογίας
www.eleftheia.gr

 

 


Πηγή