Παρασκευή , 19 Απρίλιος 2024

Ο θηλασμός του νεογέννητου: Συμβουλές για νέες μαμάδες (vid)

Ο θηλασμός του νεογέννητου είναι μία υπέροχη εμπειρία. Κάθε αρχή όμως έχει και τις δυσκολίες της και το ίδιο ισχύει και στον θηλασμό του μωρού.

Η Geraldine Miskin, είναι σύμβουλος που εξειδικεύεται σε θέματα θηλασμού και δίνει τις δικές της συμβουλές για τον θηλασμό του νεογέννητου.

“Οι δύο πρώτες εβδομάδες του θηλασμού απαιτούν μεγάλη υπομονή” αναφέρει στο motherandbaby.co.uk. “Τόσο η νέα μητέρα, όσο και το βρέφος καλούνται να μάθουν μία εντελώς καινούρια ικανότητα. Μπορεί να νομίζουμε ότι έρχεται φυσικά, αλλά συνήθως χρειάζεται χρόνο και εξάσκηση.”

Τι συμβουλεύει λοιπόν τις νέες μητέρες;

Προβλέψτε τις ανάγκες του μωρού
Μην περιμένετε το μωρό να κλάψει. Αναζητήστε άλλα σημάδια που μαρτυρούν ότι πεινάει, όπως όταν ανασηκώνει ελαφρώς το κεφαλάκι του ή όταν ανοιγοκλείνει το στόμα του.

Αφήστε το μωρό να ορίσει το χρονοδιάγραμμα του θηλασμού
Θυμηθείτε ότι ο θηλασμός λειτουργεί με προσφορά και ζήτηση. Αφήστε το μωρό σας να καθορίσει πόση ώρα θα φάει και μην ξεχνάτε ότι όσο περισσότερο θηλάζετε το μωρό, τόσο περισσότερο γάλα θα παράγετε.

Αποβάλετε το άγχος
Όταν είστε στρεσαρισμένη, ο οργανισμός παράγει κορτιζόλη, η οποία μπορεί να μειώσει την ποσότητα του μητρικού γάλακτος. Η ηρεμία και η καλή ψυχολογική σας κατάσταση είναι ιδιαίτερη σημαντική.

Θα χρειαστείτε επιθέματα στήθους
Τις πρώτες ειδικά εβδομάδες, τα επιθέματα στήθους θα σας λύσουν τα χέρια και θα σας διευκολύνουν πολύ στη διαδικασία του θηλασμού.

Βοηθήστε το μωρό να βρει τη σωστή θέση
Βεβαιωθείτε ότι με τον τρόπο που κρατάτε το μωρό υποστηρίζεται επαρκώς το κεφάλι, ο λαιμός και η πλάτη του. Φροντίστε ωστόσο, να μην το περιορίζετε ώστε να μπορεί να κινεί το κεφάλι του ανά πάσα στιγμή.

Μην ανησυχείτε για το εάν έχετε αρκετό γάλα
Η ποσότητα του μητρικού γάλακτος είναι κάτι που απασχολεί αρκετές νέες μητέρες. Όπως αναφέρουμε όμως και παραπάνω, όσο περισσότερο θηλάζετε, τόσο περισσότερο γάλα θα έχετε.

Βρείτε μία άνετη στάση σώματος για τον θηλασμό
Όταν θηλάζετε πρέπει να είστε άνετη και χαλαρή. Μην κουνιέστε διαρκώς καθώς αυτό μπορεί να διαταράξει τον θηλασμό. Το μωρό μπορεί να αντιληφθεί τη νευρικότητά σας. Δείτε πέντε στάσεις σώματος για τον θηλασμό στο βίντεο που ακολουθεί.

 

Προσέξτε τα σημάδια που μαρτυρούν ότι το μωρό σας τρέφεται επαρκώς
Τέτοια σημάδια είναι η συχνή κατάποση, η υπνηλία μετά από τον θηλασμό και η βρεγμένη πάνα.

Μείνετε ενυδατωμένη
Η επαρκής ενυδάτωση είναι πολύ σημαντική για τον θηλασμό και την παραγωγή του μητρικού γάλακτος. Ένα tip είναι πίνετε ένα ποτήρι νερό πριν και μετά τον θηλασμό.

Φροντίστε τη διατροφή σας
Η ισορροπημένη διατροφή είναι πολύ σημαντική όλη την περίοδο που θηλάζετε. Εντάξτε στο καθημερινό διαιοτολόγιό σας τροφές πλούσιες σε θρεπτικά συστατικά και μην ξεχνάτε ότι όταν θηλάζετε καίτε περισσότερες θερμίδες.


Πηγή