Παρασκευή , 29 Μάρτιος 2024

Ο λόξιγκας του νεογέννητου – Τι τον προκαλεί & γιατί είναι τόσο συχνός;

Εάν είστε νέα μανούλα είναι πολύ πιθανό να έχετε παρατηρήσει ότι το μωρό σας το πιάνει πολύ συχνά μέσα στην μέρα τα πιάνει λόξιγκας. Κάποιες φορές μάλιστα, ο λόξιγκας αυτό ίσως να είναι τόσο συχνός που να σας ανησυχήσει.

Ο λόξιγκας είναι η ξαφνική, αναπάντεχη σύσπαση του διαφράγματος. Η λειτουργία του διαφράγματος είναι πολύ σημαντική, καθώς διαχωρίζει τον θώρακα από την κοιλιακή χώρα. Όταν το διάφραγμα συστέλλεται, ο αέρας εισέρχεται στους πνεύμονες και ο όγκος του θώρακα αυξάνεται. Όταν διαστέλλεται, ο θώρακας συμπιέζεται και ο αέρας εξέρχεται από τους πνεύμονες.

Πρόσφατα δημοσιεύτηκε μία έρευνα στο Clinical Neurophysiology, για τις ανάγκες της οποίας μελετήθηκε η συμπεριφορά 13 νεογέννητων. Οι ειδικοί ήθελαν να παρατηρήσουν την εγκεφαλική δραστηριότητα των μωρών όταν έχουν λόξιγκα, το οποίο και πέτυχαν με τη χρήση ηλεκτροδίων. Αυτό που παρατήρησαν ήταν ότι όταν τα μωρά είχαν λόξιγκα και το διάφραγμα συστέλλονταν, το εγκεφαλογράφημα κατέγραφαν μία αλλαγή στην εγκεφαλική δραστηριότητα.

Ουσιαστικά, το συμπέρασμα των ερευνητών ήταν ότι μέσω του λόξιγκα, τα παιδιά μαθαίνουν πώς λειτουργεί το διάφραγμα και πώς αναπνέουν. Όσο περισσότερο επαναλαμβάνουν αυτήν τη διαδικασία, τόσο καλύτερα εμπεδώνει ο εγκέφαλος τη διαδικασία της αναπνοής. Σύμφωνα με τους ειδικούς, αυτός είναι ο λόγος που τα νεογέννητα έχουν λόξιγγα τόσο συχνά, καθώς με αυτόν τον τρόπο μαθαίνουν να αναπνέουν.

Πηγή: bundoo.com


Πηγή