Πέμπτη , 28 Μάρτιος 2024

Ο σωστός τρόπος για να πλύνουν καλά τα χέρια τους τα παιδιά (pic & vid)

Γνωρίζετε πόση ώρα πρέπει να σαπουνίζετε τα χέρια σας εσείς και τα παιδιά; Ξέρετε ποιος είναι ο σωστός τρόπος για να είναι πραγματικά καθαρά και χωρίς μικρόβια;

Ενώ η γρίπη και ο κοροναϊός είναι τρομακτικοί, υπάρχει ένας εύκολος τρόπος για να αποτρέψετε και τα δύο: ΠΛΥΝΤΕ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΣΑΣ. «Η γρίπη και ο κοροναϊός είναι λοιμώξεις του αναπνευστικού και συνήθως εισέρχονται στο σώμα μέσω των βλεννογόνων της μύτης και του στόματος», λέει ο Miryam Wahrman, Ph.D., καθηγητής βιολογίας και διευθυντής του ερευνητικού εργαστηρίου μικροβιολογίας στο Πανεπιστήμιο William Paterson και συγγραφέας του βιβλίου The Hand. «Μπορείτε να πάρετε αρκετά μικρόβια κάθε φορά που αγγίζετε ό,τι έχουν αγγίξει άλλοι άνθρωποι», αναφέρει στο Parents.com.

Φανταστείτε για παράδειγμα, κάποιον να βήχει στο χέρι του και έπειτα να πιάνει ένα πόμολο. Αν εσείς ή το παιδί σας αγγίξει το ίδιο πόμολο, θα έχει πάρει τα μικρόβια και να μπουν στον οργανισμό του αν τρίψει τη μύτη του, σκουπίσει τα μάτια του ή φάει κάτι με τα χέρια του.

Το σωστό πλύσιμο των χεριών προστατεύει όχι μόνο από τη γρίπη και τον κοροναϊό, αλλά και από το κοινό κρυολόγημα και άλλες ιώσεις γενικότερα.

Πώς θα πλύνετε σωστά τα χέρια σας εσείς και τα παιδιά σας

Το πλύσιμο των χεριών είναι σημαντικό, πριν από το φαγητό και πριν αγγίξετε τη μύτη, το στόμα ή τα μάτια σας. Επίσης θα πρέπει να πλένετε τα χέρια σας κάθε φορά που αγγίζετε ένα πόμολο, καθίσματα και πόρτες λεωφορείων, ταξί, αεροπλάνων και γενικότερα αντικείμενα σε κοινόχρηστους χώρους.

  • Βήμα 1ο: Βρέξτε τα χέρια σας με καθαρό τρεχούμενο νερό. Μπορεί να είναι κρύο ή χλιαρό.
  • Βήμα 2ο: Απλώστε σαπούνι στα χέρια σας μέχρι πάνω από τον καρπό. Δεν χρειάζεται να χρησιμοποιείτε αντιβακτηριδιακό σαπούνι. Και το απλό σαπούνι καθαρίζει.
  • Βήμα 3ο: Τρίψτε τα χέρια σας ΚΑΛΑ για τουλάχιστον 20 δευτερόλεπτα. Πλύντε καλά τα δάχτυλα, τα νύχια, τους κόμπους, τον καρπό.
  • Βήμα 4ο: Ξεπλύνετε τα χέρια σας με καθαρό τρεχούμενο νερό. Ξεπλύνετε ΠΟΛΥ ΚΑΛΑ.
  • Βήμα 5o: Στεγνώστε τα χέρια σας με καθαρή πετσέτα ή πιστολάκι. Αποφύγετε τη χρήση πετσέτας που έχει σκουπίσει κάποιος άλλος τα χέρια του.

Σχετικά με τα υγρά αντισηπτικά

Δεν έχετε πρόσβαση σε σαπούνι και νερό; Χρησιμοποιήστε ως εναλλακτική λύση τα υγρά αντισηπτικά. Θα πρέπει να έχουν τουλάχιστον 60% περιεκτικότητα σε αλκοόλη.

Χρησιμοποιήστε τα σύμφωνα με τις οδηγίες που έχουν πίσω από την συσκευασία τους.

Στο βίντεο που ακολουθεί θα δείτε πώς μπορείτε να πλύνετε σωστά τα χέρια σας εσείς και το παιδί σας.


Πηγή