Σάββατο , 20 Απρίλιος 2024

Πέντε αξίες που πρέπει να διδάξετε το παιδί έως την ηλικία των πέντε ετών

Πολλοί γονείς πιστεύουν ότι είναι πρόωρο να διδάξουν σημαντικές αξίες σε ένα μικρό παιδί . Αλλά αυτό είναι μια λανθασμένη αντίληψη. Υπάρχουν πέντε σημαντικές αξίες που καλό είναι να τις διδάξτε στα παιδιά μέχρι τα πέμπτα τους γενέθλια.

Αξία πρώτη: Ειλικρίνεια

Ο καλύτερος τρόπος για να ενθαρρύνετε τα παιδιά να λένε την αλήθεια είναι να είστε εσείς πρώτα ειλικρινείς. Δώστε λοιπόν το σωστό παράδειγμα, καθώς ως γνωστόν τα παιδιά σας μιμούνται.

Αξία δεύτερη : Δικαιοσύνη

Είναι σημαντικό να μάθουν τα παιδιά την έννοια της δικαιοσύνης, του σωστού και του λάθους. Όταν λοιπόν κάνουν κάτι άδικο, πρέπει να ζητάνε συγγνώμη. Να συμπεριφέρονται δίκαια και με ευγένεια όταν αντιληφθούν το λάθος τους.

Αξία τρίτη: Αποφασιστικότητα

Πρέπει ως γονείς να παροτρύνετε το παιδί να αναλαμβάνει πρωτοβουλίες και παράλληλα να στηρίζει τις επιλογές του. Λέγοντάς του συνέχεια τι πρέπει και τι δεν πρέπει να κάνει δεν το βοηθάτε να γίνει αποφασιστικό και ανεξάρτητο.

Αξία τέταρτη: Ενσυναίσθηση

Τα παιδιά πρέπει να μάθουν να σκέφτονται τα συναισθήματα των άλλων και να λαμβάνουν υπόψιν τους ότι μια αντίδρασή τους μπορεί να επηρεάσει αρνητικά την ψυχολογία των συνανθρώπων τους.

Αξία πέμπτη: Αγάπη

Οι γονείς πιστεύουν ότι τα παιδιά είναι γενναιόδωρα όσον αφορά την αγάπη από τη φύση τους. Αυτό είναι αλήθεια, αλλά πρέπει να αισθάνονται την αγάπη μέσα από τις πράξεις. Είναι συγκλονιστικό αν συνειδητοποιήσουμε ότι κατά τη διάρκεια μιας τυπικής πολυάσχολης ημέρας, η φράση “σ ‘αγαπώ” είναι πιθανώς αυτή που λέτε λιγότερο στο παιδί.

Πηγή: parents.com


Πηγή