Παρασκευή , 29 Μάρτιος 2024

Πέντε απολύτως φυσιολογικά συμπτώματα που θα νιώθετε μετά τον τοκετό (εικόνες)

Σε περίπτωση που δεν νιώσατε και πολλά ενοχλητικά συμπτώματα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης σας, το “τέταρτο τρίμηνο” αυτό δηλαδή που έρχεται μετά τον τοκετό, θα φέρει πολλά και αναπάντεχα συμπτώματα ή ενοχλήσεις (πείτε το όπως θέλετε).

Αν σκεφτείτε τις ορμονικές αλλαγές που πέρασε το κορμί σας όλο αυτό το διάστημα, όλα αυτά που θα δείτε παρακάτω έχουν νόημα και φυσικά είναι αναμενόμενα.

Ορίστε πέντε από εκείνες τις ενοχλήσεις που θα νιώσετε τους μήνες που θα ακολουθήσουν μετά τον τοκετό, έτσι όπως αναφέρονται στο αρχικό άρθρο που δημοσιεύτηκε στο popsugar.com.

Μπορεί να πονάτε κατά την ούρηση

Μετά τον κολπικό τοκετό συνήθως οι λεχώνες τσούζουν και πονάνε κατά τη ούρηση, σύμφωνα με την Dr. Nancy Herta του Πανεπιστημίου Michigan State.

Μπορεί να παρατηρήσετε τριχόπτωση

Σύμφωνα με την Αμερικανική Ακαδημία Δερματολογίας, πολλές νέες μαμάδες παρατηρούν τριχόπτωση μερικούς μήνες μετά τον τοκετό. Οι δερματολόγοι αναφέρονται σε αυτή με τον όρο “Επιλόχεια Τριχόπτωση”. Αυτό ίσως να συμβαίνει επειδή τα επίπεδα των οιστρογόνων στο αίμα της γυναίκας εμφανίζουν δραματική πτώση μετά τον τοκετό και η μεταβολή αυτή των επιπέδων των οιστρογόνων έχει ως αποτέλεσμα την απότομη είσοδο μεγάλου ποσοστού των τριχών στην καταγενή φάση και στη συνέχεια στην τελογενή φάση και την πτώση τους.

Το στήθος μπορεί να μεγαλώνει ακόμη

Η παραγωγή μητρικού γάλακτος λειτουργεί με βάση την προσφορά και τη ζήτηση. Όσο περισσότερο θηλάζετε ή αντλείτε, τόσο περισσότερο γάλα θα παράγει το σώμα σας και τόσο πιο πλούσιο θα είναι το στήθος σας.

Baby blues, η δυσφορία μετά τον τοκετό

Σύμφωνα με την Mayo Clinic, οι περισσότερες νέες μαμάδες βιώνουν «baby blues» μετά τον τοκετό κατά τις πρώτες δύο εβδομάδες. Αυτό γενικά περιλαμβάνει ποικίλες εναλλαγές της διάθεσης, άγχος, δυσκολία στον ύπνο και αυξημένα συναισθήματα και είναι απολύτως φυσιολογικό. Εάν αυτά τα συμπτώματα επιμένουν και γίνονται ολοένα και χειρότερα μπορεί να είναι μια πιο σοβαρή περίπτωση επιλόχειας κατάθλιψης. Ζητήστε βοήθεια αν χρειαστεί.

Μπορεί να έχετε κράμπες

Και εκεί που πιστεύετε ότι οι πόνοι τοκετού πέρασαν, δεν είναι περίεργο να νιώθετε συσπάσεις τις πρώτες ημέρες μετά τον τοκετό σας σύμφωνα με την Mayo Clinic. Αυτές οι συσπάσεις, που μοιάζουν με κράμπες περιόδου, εμποδίζουν την υπερβολική αιμορραγία συμπιέζοντας τα αιμοφόρα αγγεία στη μήτρα.


Πηγή