Πέμπτη , 28 Μάρτιος 2024

Πέντε δεξιότητες που αποκτούν τα παιδιά παίζοντας

Τα παιδιά μέσα από το παιχνίδι διασκεδάζουν και μαθαίνουν νέα πράγματα.

Όταν παίζουν -μόνα τους ή με τους γονείς τους-, ενισχύουν τη φαντασία τους, τη δημιουργικότητά τους, αναπτύσσουν δεξιότητες συγκέντρωσης και πολλά άλλα. Στην πραγματικότητα, κάθε φορά που παίζουν τα παιδιά, μαθαίνουν κάτι σημαντικό.Όπως:

Μαθαίνουν να αναγνωρίζουν αντικείμενα και υλικά

Μέσα από το παιχνίδι με διάφορα υλικά, τα παιδιά μπορούν να αναπτύξουν τις λεπτές κινητικές τους δεξιότητες. Αναγνωρίζουν υλικά, φτιάχνουν τις δικές τους δημιουργίες και βάζουν τη φαντασία τους να δουλέψει.

Μαθαίνουν να κοινωνικοποιούνται

Τα παιχνίδια που ενθαρρύνουν τα παιδιά να παίξουν κάποιους ρόλους, τα βοηθούν να αλληλεπιδρούν με τον πραγματικό κόσμο. Μαθαίνουν να σέβονται τους άλλους, να συνεργάζονται, να έχουν υπομονή.

Μαθαίνουν να βάζουν στόχους

Πολλά παιδιά μέσα από το παιχνίδι δείχνουν αξιοθαύμαστη επιμονή και προσήλωση μέχρι να καταφέρουν αυτό που θέλουν. Με την δική σας καθοδήγηση θα μάθουν να βάζουν στόχους και πώς μπορούν να τους επιτυγχάνουν με μικρά αλλά σταθερά βήματα.

Μαθαίνουν να συνεργάζονται

Το παιχνίδι με μπάλες και άλλα αθλητικά παιχνίδια βοηθά τα παιδιά να αναπτύξουν συντονισμό, λεπτές κινητικές δεξιότητες, δύναμη και ευελιξία. Όταν παίζουν παιχνίδια με άλλα παιδιά, μαθαίνουν να μοιράζονται, να συνεργάζονται και να δουλεύουν ομαδικά.

Μαθαίνουν να εκφράζουν τα συναισθήματά τους

Παίζοντας με πολλά και διαφορετικά δημιουργικά παιχνίδια, τα παιδιά δεν αποκτούν μόνο δεξιότητες σκέψης αλλά μαθαίνουν να εκφράζουν δημόσια τα συναισθήματά της.

Τα παιδιά χρειάζονται καθημερινά ερεθίσματα για να χτίσουν υγιείς κοινωνικές-συναισθηματικές δεξιότητες , συμπεριλαμβανομένης της ικανότητας κατανόησης και επικοινωνίας με τους άλλους. Ενώ ο ρυθμός με τον οποίο αναπτύσσουν αυτές τις δεξιότητες μπορεί να ποικίλει, τα παιδιά πρέπει να μάθουν πώς να τις «διαβάζουν» .Η απλή συνομιλία με έναν γονιό μπορεί να βοηθήσει στην ανάπτυξη αυτών των δεξιοτήτων. Περάστε χρόνο κάθε μέρα παίζοντας, ακούγοντας και απαντώντας στο παιδί σας σε κάθε του απορίας με ειλικρίνεια και χωρίς περισπασμούς.

Με πληροφορίες από το mom.com

 


Πηγή